Εντός Ιουνίου τα αντιπηκτικά φάρμακα στο ΓεΣΥ
02 Ιουνίου 2022, 17:53
Εντός Ιουνίου θα συμπεριληφθούν τα αντιπηκτικά φάρμακα στο ΓεΣΥ με το συνολικό αριθμό φαρμάκων να αυξάνεται στα 2100.
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκαν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την παρατηρούμενη έλλειψη ή/και μη διάθεση ορισμένων φαρμάκων μέσω του ΓεΣΥ, το υψηλό κόστος συμπληρωμής για τον δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε στην επιτροπή ότι πριν το Γενικό Σύστημα Υγείας μόνο 1300 φάρμακα καλύπτονταν από το δημόσιο τομέα, ενώ με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο αριθμός των φαρμάκων έχει αυξηθεί στα 2100.
Δήλωσε ακόμη ότι ο ΟΑΥ υιοθετεί πρωτόκολλα, και αυτή η πρακτική ακολουθείται σε όλα τα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο.
Υπέδειξε ότι τα πρωτόκολλα δεν εξαιρούν συγκεκριμένους ασθενείς ώστε να μην παίρνουν τα φάρμακα. «Όσον αφορά το πρωτόκολλο είχε μπει σε εφαρμογή το Φεβρουάριο του 2020, το οποίο επανεξετάστηκε, διευρύνθηκε και θα μπει σε εφαρμογή στις 15 Ιουνίου 2022. Παρόλα αυτά οι ασθενείς θα πρέπει να πληρούν το πρωτόκολλο».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ένταξη των αντιπηκτικών φαρμάκων στο ΓεΣΥ εντός Ιουνίου καθώς επίσης κάποιες χιλιάδες ασθενείς θα το δικαιούνται.
Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο του ΓεΣΥ δεν καλύπτονται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Παρόλα αυτά υπέδειξε ότι ο ΟΑΥ μελετά την ένταξη ακόμη μερικών ΜΗΣΥΦΑ τα οποία είτε αφορούν στην αντιμετώπιση αλλεργιών, είτε αποτελούν θεραπευτικά για κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις.
Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Τσινωντίδης σχολίασε ότι «εάν ο ασθενής επιλέγει να πάρει το πρωτότυπο φάρμακο και όχι το πιο φθηνό που επιλέχθηκε στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τότε ο ασθενής θα πληρώσει τη διαφορά μεταξύ των δύο», προσθέτοντας ότι «δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι ακρίβυναν τα φάρμακα». Συμπλήρωσε ότι «το πιο φθηνό μπορεί να είναι 60 ή 100 ευρώ. Το 1 ευρώ είναι αυτό που καλείται να καταβάλει ο ασθενής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ».
Σημείωσε ακόμη ότι δεν ισχύει η ιδέα ότι «όσοι έπαιρναν κάποια φάρμακα πριν το 2020 είναι πιο τυχεροί, τα έπαιρναν είτε μέσω του Υπουργείου Υγείας, είτε τα αγόραζαν».
Στη συνέχεια ο κ. Τσινωντίδης ανέφερε ότι ο ΟΑΥ προβαίνει σε μια διαδικασία δύο σταδίων όσο αφορά την ένταξη αυτών των φαρμάκων στο ΓεΣΥ.
Επεξήγησε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, η οποία εξετάζει το πρωτόκολλο εκεί όπου υπάρχει ανάγκη με βάση τα νέα επιστημονικά δεδομένα, επικαιροποιεί το πρωτόκολλο και πλέον παραπέμπεται στην επιτροπή αποζημίωσης φαρμάκων του ΟΑΥ, η οποία διενεργεί διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ούτως ώστε να συναφθούν οι συμφωνίες ελεγχόμενης εισόδου.
«Με βάση αυτές τις συμφωνίες, συμφωνείται η τιμή που θα παραχωρείται το φάρμακο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, η οποία είναι εμπιστευτική ούτως ώστε να μην επηρεάζει αγορές άλλων χωρών», συμπλήρωσε.
«Αυτές οι συμφωνίες είναι διαθέσιμες στον Γενικό ελεγχθεί για να τις δει», είπε, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία διαπραγμάτευσης των συμφωνιών είναι κάτι νέο για τα κυπριακά δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα ένταξης διαφόρων θεραπειών».
«Ήδη έχουμε εντάξει φάρμακα τεσσάρων θεραπειών περιλαμβανομένου, καρκίνου του μαστού, καρκίνου του νεφρού, και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στον καρκίνο της λευχαιμίας και του πνεύμονα. Σύντομα εντός του 2022 θα ενταχθούν αρκετές νέες θεραπείες-φάρμακα, τα οποία εξετάζει η επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων (ΕΟΑ) του Υπ. Υγείας», σημείωσε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι «η επιλογή των φαρμάκων το ΓεΣΥ μπορεί αρχικά να μειώνει τις τιμές, αλλά δημιουργεί πρόβλημα στο ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μία χαμηλή τιμή, εντούτοις δύναται να οδηγήσει τις υπόλοιπες φαρμακευτικές ουσίες εκτός αγοράς, άρα την επόμενη φορά δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός». Ακόμη, αυτό δεν προβλέπεται μόνο σε μια μικρή αγορά όπως η Κύπρος, αλλά έχει εντοπιστεί και σε αγορές όπως της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
Ο κ. Τσινωντίδης υπογράμμισε ότι με την προσέγγιση που έχει ακολουθήσει ο ΟΑΥ δίνεται η δυνατότητα να μη χρειαστεί να αλλάξει ο ασθενής φάρμακο, να συνεχίσει τη θεραπεία και να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στην αγορά.
Έκανε αναφορά επίσης στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, στο οποίο συνέβαλαν η πανδημία, ο πόλεμος και το Brexit. «Η δυνατότητα όμως που είχαμε στον κατάλογο των φαρμάκων, απέτρεψε κάποιες ελλείψεις. Προχωρούμε και στην εξασφάλιση των φαρμάκων που είναι χαμηλά στη ζήτηση», πρόσθεσε.
Τι ίσχυε πριν και τι ισχύει τώρα
Η διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπ. Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, επεξήγησε στην Επιτροπή τι ίσχυε πριν το ΓεΣΥ και τι ισχύει τώρα όσο αφορά την προσφορά και τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
Όπως ανέφερε, «πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ είχε καθοριστεί η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) το 2016 μέσα στα πλαίσια της υποβολής αιτημάτων για φάρμακα τα οποία δεν εντάσσονταν στο κρατικό συνταγολόγιο. Η ΕΟΑ με μία δαπάνη ύψους 3 εκ. ευρώ έδινε φάρμακα ονομαστικά όταν δεν εντάσσονταν στο κρατικό συνταγολόγιο, εκτός πρωτοκόλλου. Αυτή η επιτροπή συνέχισε και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα και ο προϋπολογισμός της επιτροπής το 2022 ανέρχεται να φτάσει τα 80 εκ. ευρώ».
Μάλιστα, η επιτροπή αυτή έπρεπε να αποδυναμωθεί με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, γιατί τα καινοτόμα φάρμακα θα έπρεπε να εισαχθούν στον κατάλογο του ΟΑΥ για να μην χρειάζεται να έρχονται ονομαστικά ένα-ένα στην ΕΟΑ. «Η ΕΟΑ έγινε για να εξετάσει ένα φάρμακο ξεχωριστά για κάθε άτομο ξεχωριστά. Η γραφειοκρατία είναι τεράστια γιατί αποτελεί έκθεση αξιολόγησης κάθε ατόμου για κάθε φάρμακο, παραπομπή σε υποεπιτροπές με γιατρούς, ξανά κίνηση πρακτικών, ενημέρωση του γιατρού για το κάθε περιστατικό και μετά εντολές στη διεύθυνση αγορών και προμηθειών του Υπ. Υγείας, η οποία είναι η αρχή για την αγορά και την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων», είπε.
Έτσι, αναμενόταν ότι το 2019 θα αποδυναμωνόταν η ΕΟΑ. «Έχουμε φτάσει στο σημείο που ιδίως τα αντικαρκινικά φάρμακα, των οποίων τα πρωτοκόλλα ανανεώνονται κάθε εξάμηνο με πολύ κακούς ρυθμούς , ένεκα της τεχνολογίας κλπ. να μην υπάρχει ομοιομορφία στην αναθεώρηση των πρωτοκόλλων τον ΟΑΥ καθώς και στους γιατρούς και στους ασθενείς που πρέπει να τους παρέχονται τα καινοτόμα φάρμακα», πρόσθεσε.
Η κ. Παναγιωτοπούλου υπέδειξε ότι αυτός είναι και ένας λόγος που καθυστερεί η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, «γιατί εάν υπήρχε το πρωτόκολλο αυτόματα θα μπορούσε να γράφει ο γιατρός στον ασθενή και ο ασθενής να παίρνει τα φάρμακα την ίδια στιγμή με τη συνταγογράφηση».
«Η ΕΟΑ λειτουργεί υπεράνω των καθηκόντων μας. Ευελπιστούμε ότι αυτή η επιτροπή θα ενδυναμωθεί, θα αυτοματοποιηθεί η διαδικασία και θα εξυπηρετείται ο ασθενής», κατέληξε.
Η συζήτηση του εν λόγω θέματος πρόκειται να συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, εφόσον υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν καλύφθηκαν.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: αντιικά φάρμακα, ΓΕΣΥ, ΟΑΥ, φάρμακα