Εμπλοκή παιδιών στη διαμόρφωση πολιτικής για σεξουαλική κακοποίηση
18 Νοεμβρίου 2022, 10:32
Η σημερινή ευρωπαϊκή μέρα για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση αποτελεί μέρα επαγρύπνησης και ευθύνης για τη συντεταγμένη πολιτεία και το κράτος πρέπει να εμπλέκει τα παιδιά στη διαμόρφωση πολιτικής, υποδεικνύει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.
Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της ημέρας, αναφέρει πως η σεξουαλική κακοποίηση συνιστά μια από τις χειρότερες μορφές βίας ενάντια στο παιδί και η σημερινή μέρα είναι μια υπενθύμιση για τα Κράτη, να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση τους στην προάσπιση του δικαιώματος του παιδιού για προστασία από σεξουαλική βία και να προβληματιστούν ως προς τον βαθμό που η δέσμευση αυτή μετουσιώνεται σε πράξη.
Η Επίτροπος αναφέρει ότι τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ευαισθητοποίησης που εφαρμόζονται, πρέπει να είναι στοχευμένα και να περιλαμβάνουν συχνή αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση, εμπορία, παρενόχληση ή οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ευημερία ενός παιδιού.
Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει επίσης ότι οι Αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς για τον εντοπισμό κάθε παιδιού που υπόκειται σε σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και για τον εντοπισμό και τιμωρία του θύτη, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, προκειμένου να γίνεται σεβαστή η προσωπική και οικογενειακή ζωή των παιδιών.
Επίσης η κ. Μιχαηλίδου υπενθυμίζει ότι ο Θεσμός που εκπροσωπεί διαχρονικά υποστηρίζει τη συμπερίληψη στα αναλυτικά προγράμματα της υποχρεωτικής περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την προσχολική ηλικία, η οποία να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, παιδαγωγικά προσανατολισμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά στην Κύπρο.
Θεωρεί επίσης απαραίτητη την υποχρέωση του Κράτους για επιμόρφωση των γονέων αναφορικά με ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να διαμορφώνουν μια υγιή επικοινωνία με το παιδί τους, αλλά και να αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο ρόλο που έχουν για την ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού.