ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύο ακόμα θάνατοι στην Ελλάδα και 52 νέα κρούσματα covid-19

08 Απριλίου 2020, 19:00

images

Όπως είπε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έχουμε καταγεγραμμένα παγκοσμίως 144.000 νέα κρούσματα και 83.103 θανάτους με 309.000 ασθενείς που ανέρρωσαν. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 400.000 κρούσματα και 12.877 νεκρούς. Στην Ευρώπη έχουμε παραπάνω από 634.000 κρούσματα και 55.866 θανάτους. Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφηκαν 52 νέα κρούσματα και συνολικά 1844 με το 57% να είναι άνδρες. Υπήρξαν δε και 2 ακόμα θάνατοι.

Τα 509 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 708 με επαφή με γνωστό κρούσμα. Στις ΜΕΘ είναι 84 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 67 έτη και το 20% είναι γυναίκες και το 77% έχει υποκείμενο νόσημα. Και 14 ασθενείς έχουν βγει από ΜΕΘ. Σήμερα εξάλλου στη χώρα έχουμε 2 ακόμα θανάτους και συνολικά 83. Οι 23 είναι γυναίκες και η μέση ηλικία τα 74 έτη ενώ το 87% είχε υποκείμενο νόσημα ή /και ηλικία άνω των 70 ετών.

Η ευρεία χρήση μάσκας στη κοινότητα

Τοποθετήθηκε χθες ο ΠΟΥ και σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων. Και ενημέρωσε σχετικά ο κ. Τσιόδρας: 

"Σχετικά με τον ΠΟΥ: Δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά δεδομένα και φέρει κινδύνους:  Δηλαδή να μολυνθείς με άγγιγμα και επαναχρησιμοποίηση της μάσκας ή όπως την βγάζεις. Δημιουργεί επίσης ψευδή αίσθηση ασφάλειας και εκτροπή από άλλα μέτρα όπως είναι η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. Τα πιο σημαντικά μέτρα είναι αυτά που ξέρουμε και λέμε συνέχεια: Να αποφεύγουμε το συνωστισμό, να διατηρούμε τουλάχιστον 1 μέτρο απόσταση, να εκτελούμε συχνά υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιούμε  χαρτομάντιλο μιας χρήσης ή τον αγκώνα όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε και να μην αγγίζουμε το πρόσωπο".

To ECDC επίσης συστήνει σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα: "Το ευρωπαϊκό κέντρο είπε περισσότερα επιχειρήματα κατά της χρήσης της μάσκας από το γενικό κοινό, παρά υπέρ. Αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας για να καλυφθούν ειδικές περιπτώσεις, όπως η υψηλή μεταδοτικότητα στην κοινότητα που υπάρχει σε κάποιες χώρες, ή η μεταδοτικότητα σε κλειστούς χώρους και από ασυμπτωματικά άτομα".

Η στρατηγική των τεστ 

Ο καθηγητής τόνισε ότι για την επιβεβαίωση χρησιμοποιούμε στην παρούσα τον μοριακό έλεγχο. Τα ίδια κριτήρια με εμάς έχουν και διεθνείς οργανισμοί. "Επίσης όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ θα είναι αρνητικά και κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί. Θα έπρεπε να ελέγξουμε 10,7 εκατ. Έλληνες κάθε μέρα. Τα μοριακά τεστ είναι για διάγνωση, και τα τεστ με αντισώματα για να δούμε αν πέρασες τη νόσο. Θα το δούμε και αυτό με επιδημιολογικά κριτήρια στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε σε επίπεδο να γίνονται και τα δύο τεστ κατά περίπτωση και περιοχή".

Κρούσματα σε υγειονομικούς

Ερωτώμενος σχετικά, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν σε αναρρωτική άδεια 245 υγειονομικοί και σε αυτο-απομόνωση 101 άλλοι. Και υπήρξε ένας θάνατος 68χρονου εργαζόμενου σε μαιευτήριο . "Είμαστε πολύ καλά σε σχέση με άλλες χώρες αλλά  αναμένονται κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές. Γι αυτό έχουμε μαζί με τα προστατευτικά μέτρα, λάβει και απόφαση για τη χορήγηση του φαρμακευτικού πρωτοκόλλου", συμπλήρωσε.


Σχετικά Άρθρα