Δράσεις και συμβουλές για διαβήτη
14 Νοεμβρίου 2021, 06:00
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 2006 τα Ηνωμένα Έθνη με ψήφισμα όρισαν επίσημα την ημέρα αυτή ως Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού Νομπελίστα γιατρού Sir Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921.
Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Διαβητικό Σύνδεσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη.
Φέτος, επισημαίνει, η ημέρα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική γιατί συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.
Το παγκόσμιο σύμβολο του Διαβήτη είναι ο ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟΣ που συμβολίζει την ενότητα στην παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα του κύκλου είναι το χρώμα του ουρανού και το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα που έγινε το 2005, το ποσοστό του διαβήτη στην Κύπρο ανέρχεται στο 10,3%.
Κατόπιν ενεργειών του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, θα φωταγωγηθούν τα ακόλουθα κτίρια:
Παλαιό Δημαρχείο Λευκωσίας – 13 & 14/11/2021
Πλατεία Ελευθερίας – Λευκωσία – 13 & 14/11/2021
Βουλή των Αντιπροσώπων – 13 & 14/11/2021
Δημαρχείο Στροβόλου – 13 & 14/11/2021
Δημαρχείο Λακατάμειας – 13 & 14/11/2021
Κάστρο Λάρνακας – 14/11/2021
Κάστρο Πάφου – 14/11/2021
ΑΗΚ Λάρνακας – 05/11/2021 μέχρι 14/11/2021
Δημοτικό Σχολείο Αγίου Τύχωνα – Λεμεσός
Δημαρχείο Ύψωνα στην Λεμεσό – 10/11 μέχρι 21/11
Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού – 14/11/2021 (17:00 – 21:00)
Υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη ανακοινώθηκε η διοργάνωση ειδικών θεμάτων που αφορούν το διαβήτη και την αντιμετώπιση του, στα πλαίσια του 28ου Παγκύπριου Συνεδρίου Νοσηλευτών και Μαιών, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 11-13 Νοεμβρίου 2021.
Παράλληλα, ο Τομέας Νοσηλευτικής Σακχαρώδη Διαβήτη διοργανώνει το μήνα Νοέμβριο -μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για το διαβήτη - εκστρατεία ελέγχου σακχάρου, ενημέρωσης και διανομής ενημερωτικού υλικού σε θέματα διαβήτη σε ορεινά χωριά της Κύπρου.
Τι είναι ο διαβήτης και ποιοι οι κίνδυνοι
Όπως αναφέρει στο YgeiaWatch η Δρ Έλενα Χατζημπέη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο διαβήτης είναι χρόνια μεταβολική νόσος κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ορμόνη αυτή. Χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Παράγοντες κινδύνου, επισημαίνει, είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, ο διαβήτης κύησης και η φυσική αδράνεια.
«Γνωρίζοντας τους παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στην πρόληψη του διαβήτη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες είναι τροποποιήσιμοι και το κλειδί δεν είναι άλλο από τον καλό τρόπο ζωής που συνδυάζει την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση», τονίζει η ειδικός.
«Είτε έχετε διαβήτη είτε όχι, ν’ ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, ακολουθώντας μια ισορροπημένη δίαιτα (Μεσογειακή Δίαιτα). Αυτό θα βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στο βάρος σας», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τη Δρ. Χατζημπέη, ο διαβήτης αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά θα οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιοπάθειες, νευροπάθειες, νεφροπάθειες, αμφιβληστροειδοπάθειες.
Οι λύσεις που προτείνει η ειδικός είναι:
-Εξατομικευμένη εκπαίδευση και συμβουλευτική του ασθενούς αμέσως μετά τη διάγνωσή του με διαβήτη.
-Άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα.
-Απόκτηση υγιούς βάρους.
-Σχεδιασμός διαιτολογίου λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις του ατόμου.
-Γνώση της σημασίας των υδατανθράκων στη διατροφή ενός διαβητικού. Δίνεται προτίμηση στα ολικής αλέσεως δημητριακά, στα όσπρια, στα φρούτα και στα λαχανικά. Με μέτρο η ζάχαρη.
-Στόχος είναι η κατανάλωση 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα.
-Ενημέρωση για λίπη (κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη). Πρόσληψη κορεσμένου λίπους 7-10% της ολικής ενέργειας.
-Αλκοόλ με μέτρο (μέχρι ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 ποτηράκια κρασί για τους άντρες, σε συνδυασμό με το γεύμα).
«Επιπλέον να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει μια ιδανική κατανομή των θερμίδων μεταξύ των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους για το διαβήτη και επομένως η δίαιτα πρέπει να είναι εξατομικευμένη», αναφέρει.
Επιπρόσθετα, επισημαίνει, διάφορα διατροφικά πρότυπα/μοντέλα είναι αποδεχτά για τη διαχείριση του διαβήτη συμπεριλαμβανομένων της Μεσογειακής Δίαιτας, της Δίαιτας DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και των φυτοφαγικών διαιτών.
Γ.Χ.