Δημιουργεί κενά η καθυστέρηση κατοχύρωσης διατροφολόγων
24 September 2022, 06:00
Κενά στη δημόσια υγεία δημιουργεί η καθυστέρηση της κατοχύρωσης του επαγγέλματος των διατροφολόγων και της τροποποίησης του σχετικού νομοσχεδίου, βάζοντας σε κίνδυνο και άλλα συναφή επαγγέλματα.
Η πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ) και του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου (ΣυΔιΚυ), Δρ Ελένη Ανδρέου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις του νόμου «Ο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» προσπαθούν να γίνουν από το 2003 και δεν αφορούν μόνο τους διαιτολόγους, τους διατροφολόγους και τις ειδικότητες τους, αλλά και τους επιστήμονες και τεχνολόγους τροφίμων.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι από το 1996 που έγινε ο νόμος περί εγγραφής των επιστημόνων τροφίμων και διαιτολόγων, ο νόμος κατοχύρωνε μόνο τους διαιτολόγους και τις ειδικότητες των διαιτολόγων.
«Δεν κατοχύρωνε όμως τον διατροφολόγο. Από το 2003 προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε τον διατροφολόγο και τις ειδικότητες του διατροφολόγου», είπε.
Όπως ανέφερε, η τελευταία φορά που υποβλήθηκαν αλλαγές στο νομοσχέδιο ήταν πριν δύο χρόνια καθώς υπήρχαν κάποια σημεία που οι επαγγελματίες του κλάδου και μέλη του Συμβουλίου τα έβλεπαν διαφορετικά και ως εκ τούτου έγιναν προσαρμογές.
Πρόσφατες τροποποιήσεις έγιναν μετά που εισακούστηκαν και καινούργιες απόψεις των μελών του ΣΕΕΤΤΔ και ΣυΔιΚυ. Οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις που έγιναν ήταν για να περιλαμβάνει τα καθήκοντα, υποχρεώσεις και δικαιώματα των διαιτολόγων και διατροφολόγων Παγκόσμια και ήταν πάντα με την συνεργασία των μελών τους.
Πρόσθεσε ότι οι τροποποιήσεις που είχαν γίνει ήταν με τη σύμφωνη γνώμη του Υπ. Υγείας. Όσον αφορά το αν υπάρχει διαφορά στο τίτλο του Κλινικού Διαιτολόγου και του Κλινικού Διατροφολόγου, η κ. Ανδρέου ανάφερε ότι παρόλο που υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία, υπάρχουν και ουσιαστικές διαφορές, όπως αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία καθώς και στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα και την πρακτική άσκηση πολλών πανεπιστήμιων.
Το εν λόγω νομοσχέδιο συζητήθηκε πρόσφατα στην Επιτροπή Υγείας, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Διαιτολόγων ούτε του Συμβουλίου Εγγραφής, καθώς δεν είχαν προσκληθεί.
Εγγραφή σε συνδέσμους εξωτερικού για τον τίτλο κλινικού διαιτολόγου
Όσον αφορά την απόκτηση του τίτλου του κλινικού διαιτολόγου, η κ. Ανδρέου διευκρινίζει ότι «οι συνάδελφοι που ήθελαν να πάρουν τον τίτλο του κλινικού διαιτολόγου και δεν είχαν οποιαδήποτε άλλα κριτήρια που να αναγράφονται στο πτυχίο τους, αλλά μπορούσαν να κάνουν μέρος της πρακτικής άσκησης που θα τους έδινε αυτόν τον τίτλο, τους παραπέμψαμε στα ανάλογα διεθνή σώματα για να κάνουν αίτηση τα οποία αποδίδουν τέτοιους τίτλους».
Οι τίτλοι του Κλινικού Διαιτολόγου από Ευρωπαϊκά και Διεθνή Σώματα είναι προστατευόμενοι τίτλοι και πρέπει να ανανεώνονται βάση ορισμένων κριτήριων αν το άτομο θα ήθελε να διατηρεί την άδεια του ως Κλινικός Διαιτολόγος με το συγκεκριμένο τρόπο.
Εξήγησε επίσης ότι το RD (Registered Dietitian Nutritionist) είναι ένας επαγγελματικός τίτλος που σημαίνει κλινικός διαιτολόγος και μόνο συγκεκριμένες χώρες έχουν αυτόν τον τίτλο.
Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου, η παραπομπή αυτή έγινε «για να τους βοηθήσουμε και όχι για να τους αναγκάσουμε να πληρώνουν. Ήταν εθελοντικό. Το συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να γράψει κάποιον ως κλινικό διαιτολόγο χωρίς τα αποδεικτικά στοιχεία».
«Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας. Το RD υπάρχει και για ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Health and Care Professions Council (HCPC) της Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας το οποίο αναγνωρίζει 13 ιατρικά επαγγέλματα και επαγγελματίες υγείας - ένας από τους επαγγελματίες υγείας είναι και ο κλινικός διαιτολόγος (RD)», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι αιτηθούν θα πάρουν τον τίτλο, κάποιοι απορρίπτονται».
Σχετικά με το κόστος που πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνουν για τον τίτλο αυτό στα Διεθνή Σώματα, ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ο τίτλος του RD δεν είναι εσαεί και αυτό εξάλλου ισχύει για όλους τους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση.
«Σου δίνει κάποια κριτήρια για να συνεχίσεις να έχεις αυτόν τον τίτλο. Σε βοηθά-ενθαρρύνει να κάνεις εκπαιδευτικές ώρες, να τις παραδόσεις, και κάθε λίγα χρόνια γίνεται ανασκόπηση. Χρειάζεται ανανέωση και μετεκπαίδευση. Καταλαβαίνουμε το κόστος, αλλά το κόστος είναι σε όλα τα επαγγέλματα», υπέδειξε.
«Έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαιτολόγων και διατροφολόγων στην Κύπρο. Γιατί να έρθουμε να το μειώσουμε», είπε.
Η Ελλάδα δεν δίνει τίτλο κλινικού διαιτολόγου
Σύμφωνα με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) αλλά και το προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδας, δεν υπάρχει ο τίτλος του κλινικού διαιτολόγου στην Ελλάδα, αναγνωρισμένο με νομοθεσία, παρόλο που υπάρχουν Κλινικοί Διαιτολόγοι στην Ελλάδα. Συνεπώς, δεν μπορούν να δώσουν τίτλο που δεν είναι αναγνωρισμένο και κατοχυρώμενο στην Ελλάδα.
Ακόμη, τόσο το προπτυχιακό πρόγραμμα όσο και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που προσφέρει συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο Διαιτολογίας – Διατροφής και Κλινική Διατροφή, αντίστοιχα. Συνεπώς, το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ., δεν μπορεί να χορηγήσει αναγνώριση στον κλάδο της Κλινικής Διαιτολογίας, αφού κανένα από τα δύο προγράμματα σπουδών δεν καταλήγει στην απονομή τίτλου σπουδών στην Κλινική Διαιτολογία. Αυτό αναφέρθηκε εξάλλου και στην Βουλή όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Η κ. Ανδρέου, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν δίνει τον τίτλο του κλινικού διαιτολόγου, αλλά τον τίτλο του διαιτολόγου/ διατροφολόγου, τα οποία είναι διαφορετικά και αυτό είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα.
Ερωτηθείσα εάν αυτό έρχεται εις γνώση των νεοεισερχόμενων φοιτητών, δήλωσε ότι ο ΣυΔιΚυ το ΣΕΕΤΤΔ και τα διάφορα σεμινάρια που γίνονται για επαγγελματικό προσανατολισμό ενημερώνουν τους νέους φοιτητές ότι εάν σπουδάσουν στην Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνουν σχετικό μεταπτυχιακό για να μπορούν να εργαστούν ως κλινικοί διαιτολόγοι.
«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και χρόνια. Το Συμβούλιο Εγγραφής έχει επισκεφθεί το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους απόφοιτους της Κύπρου και είχαμε για αρκετό καιρό την υπόσχεση της τότε Πρύτανης ότι θα προσπαθήσουν να αλλάξουν τον τίτλο του μεταπτυχιακού από MSC κλινική διατροφή σε MSC στην κλινική διαιτολογία. Το περιμέναμε για αρκετά χρόνια και ποτέ δεν έγινε κάποια αλλαγή », ανέφερε.
«Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ να αλλάξει τον τίτλο. Από το 2007 έγινε αυτό και δώσαμε διορία μέχρι το 2016. Επειδή δεν άλλαξε η νομοθεσία της Ελλάδας για να τους κατοχυρώνει το ΣΕΕΤΤΔ δεν μπορούσε να τους εγγραφεί ως Κλινικούς Διαιτολόγους», πρόσθεσε.
Ο ρόλος του Συμβουλίου Εγγραφής
Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου, το Συμβούλιο Εγγραφής είναι το νομοθετικό σώμα και έχει ως βασικό στόχο την τήρηση του νόμου. Ακόμη, το συμβούλιο είναι αυτό που δίνει τον αριθμό μητρώου των διαιτολόγων, κλινικών διαιτολόγων εκτός του διατροφολόγου που δεν είναι ακόμη κατοχυρωμένος.
Ο διατροφολόγος κατοχυρώνεται μόνο με τον επαγγελματικό σύνδεσμο.
Επίσης, την τροποποίηση του νόμου την εισηγήθηκε το Συμβούλιο Εγγραφής σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας.
«Θέλουμε να ψηφιστεί ο νόμος ούτως ώστε να προστατευτεί πρώτα η δημόσια υγεία και να κρατηθεί ένα υψηλό επίπεδο του διαιτολόγου, του διατροφολόγου και όλων των ειδικοτήτων καθώς και των επιστημόνων και των τεχνολόγων τροφίμων, να δοθεί ένα ψηλό επίπεδο που να μας βγάζει όλους ασπροπρόσωπους ως επαγγελματίες υγείας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ανοικτή γραμμή για συζήτηση με όλους».
Αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ των ειδικοτήτων του επαγγέλματος, εξήγησε ότι ο κλινικός διατροφολόγος είναι εκείνος που κάνει το θεωρητικό κομμάτι και ο κλινικός διαιτολόγος είναι αυτός που κάνει το θεωρητικό συν την πρακτική Κλινικής Διαιτολογίας.
«Αν ένα πτυχίο λέει BSc Nutrition, τότε ο τίτλος που θα αποδοθεί όταν περάσει από το Συμβούλιο Εγγραφής θα είναι διατροφολόγος -όταν βεβαια κατοχυρωθει το τιτλος αυτος. Αν είναι BSc Διαιτολογία, τότε θα του δοθεί ο τίτλος του διαιτολόγου. Το συμβούλιο εγγραφής δεν έρχεται να αλλάξει τους τίτλους των πτυχίων. Δεν δικαιούται να το κάνει αυτό. Εάν ένα πτυχίο λέει Διαιτολογία και εφαρμοσμένη διατροφή, θα του δώσεις τον τίτλο του διαιτολόγου και του διατροφολόγου, δεν θα του δώσεις τον τίτλο του κλινικού διαιτολόγου», επεσήμανε.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: Διατροφή, κλινικός διαιτολόγος