ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από 1η Ιουλίου η πλατφόρμα παρακολούθησης φαρμάκων

09 Ιουνίου 2022, 17:41

images

Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα παρακολούθησης των αποθεμάτων όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και μέσω αυτής θα είναι εφικτή η παρακολούθηση των αποθεμάτων από τον ΟΑΥ, τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Στο πλαίσιο των θεμάτων που τέθηκαν υπό συζήτηση στη σημερινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας που αφορούν τα προβλήματα ελλείψεων και μη διαθεσιμότητας ορισμένων φαρμάκων μέσω ΓεΣΥ, η πρόεδρος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπ. Υγείας Έλενα Παναγιωτοπούλου ανέφερε  ότι με την παρακολούθηση των αποθεμάτων μέσω της πλατφόρμας αυτής θα μπορεί να γίνεται έγκαιρη ενημέρωση κατά πόσο ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη ούτως ώστε οι αρμόδιοι να μπορούν να δράσουν διαφορετικά.

Συζητήθηκε επίσης το υψηλό κόστος συμπληρωμής για το δικαιούχο και η απόκλιση στο ύψος της κοστολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατρικών αναλώσιμων μεταξύ του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας και η Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να στηρίξουν τις προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) Κυριάκος Μικέλλης, ανέφερε ότι η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ), εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εξειδικευμένες περιπτώσεις και δεν αφορά όλα τα φάρμακα στην αγορά.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα εισαγωγής φαρμάκων, δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές υπηρεσίες εάν δεν κάνουν τον προγραμματισμό για να έχουν συγκεκριμένες συσκευασίες που χρειάζεται η Κύπρος, μέσα στα χρονικά όρια που προγραμματίζουν την παραγωγή τους, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί προϊόν και να έρθει στην Κύπρο.

Συνεπώς, «είναι ευκολότερο για τις υπηρεσίες να προμηθευτούν ένα φάρμακο από κάποια Πρεσβεία παρά από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία. Η χρονική διαδικασία από εταιρείες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι χρονοβόρες», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ είχε καθοριστεί η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) το 2016 μέσα στο πλαίσιο της υποβολής αιτημάτων για φάρμακα τα οποία δεν εντάσσονταν στο κρατικό συνταγολόγιο.

Συγκεκριμένα, η ΕΟΑ με μία δαπάνη ύψους €3 εκατ. έδινε φάρμακα ονομαστικά όταν δεν εντάσσονταν στο κρατικό συνταγολόγιο, εκτός πρωτοκόλλου. Αυτή η επιτροπή συνέχισε και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα και ο προϋπολογισμός της επιτροπής το 2022 αναμένεται να φθάσει τα €80 εκατ.

Όσον αφορά το λόγο που παρουσιάστηκαν πολλές ελλείψεις φαρμάκων, παρόλο που οι ελλείψεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, ειπώθηκε ότι συνέβαλε επίσης και η πανδημία σε αυτό, καθώς πολλά εργοστάσια άλλαξαν τον τρόπο παραγωγής τους με προτεραιότητα στα φάρμακα για την πανδημία. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκαν ελλείψεις σε άλλων ειδών φάρμακα.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, αναφέρθηκε ότι «η διαδικασία για ονομαστική έγκριση των φαρμάκων σίγουρα είναι πιο χρονοβόρα, ενώ εάν το προϊόν είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ μέσω του ΟΑΥ βάση πρωτοκόλλων, τότε οι ταχύτητες θα ήταν πιο γρήγορες και οι μήνες θα γίνονταν εβδομάδες. Συνεπώς, η λύση είναι σε εκείνη την κατεύθυνση».

Προστίθεται ότι υπάρχει έλλειψη συντονιστή και διεύθυνσης αγορών και προμηθειών, για παράδειγμα οι συμβάσεις και οι προσφορές γίνονται αδούλευτα και δεν υπάρχει ένας συντονιστής που να επιταχύνει τη διαδικασία αγορών και προμηθειών.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι από τη στιγμή που ο προμηθευτής δεσμευτεί να διαθέσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το φάρμακο, τότε είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση επαρκούς αποθέματος για να εξασφαλιστεί η επάρκεια παροχής φαρμάκων. «Είναι και αυτός ένας λόγος που υπάρχει θέμα με την επάρκεια. Πρέπει να υπάρχει το σύστημα που να προωθεί και να επιταχύνει τη διαχείριση των αποθεμάτων και αδειών κυκλοφορίας. Υπάρχει νομοθεσία για αυτό και υπάρχουν υποχρεώσεις που πρέπει να τεθούν με βάση αυτή», πρόσθεσε.

«Δείχνουμε αρκετή ευελιξία γιατί πρέπει να αφήσουμε το ΓεΣΥ να λειτουργήσει και τότε θα μπορέσουμε να δράσουμε πιο δραστικά», δήλωσε.  

Εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, η κ. Ευγενία Ευσταθίου ανέφερε ότι δέχθηκαν αρκετά παράπονα σχετικά με τα φάρμακα, το φάσμα των οποίων καλύπτει ολόκληρο το αντικείμενο της συζήτησης, δηλαδή τόσο τις ελλείψεις όσο και τη μη διάθεση καθώς και το υψηλό κόστος συνεισφοράς, αλλά κυρίως τη συνεχόμενη εναλλαγή της.

Ανέφερε ακόμη ότι «εφόσον υπάρχει η νομοθεσία η οποία προνοεί ότι είναι κάποιος υπεύθυνος για τη διασφάλιση της επάρκειας, τότε πρέπει να γίνει κάτι ώστε να υποβάλλονται κυρώσεις όταν δεν τηρείται». Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία στρατηγική άμεσης αντιμετώπισης από τη στιγμή που δημιουργείται το πρόβλημα.

«Η ΕΟΑ θα έπρεπε να είναι μέρος του ΟΑΥ και ουσιαστικά να ελέγχει δύο πράγματα: ποια φάρμακα που δεν είναι μέσα στον κατάλογο μπορούν κατ΄ εξαίρεση να δοθούν στους ασθενείς που τα χρειάζονται και φάρμακα τα οποία υπάρχουν στο ΓεΣΥ και τα οποία οι γιατροί ασθενών κρίνουν ότι τα χρειάζονται για κάποιον άλλο λόγο πέραν του πρωτοκόλλου, πρέπει να εξεταστεί και αυτό», υπογράμμισε.

Η ΕΟΑ αξιολογεί μόνο φάρμακα της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, δηλαδή τα φάρμακα που παίρνει κόσμος από τον ΟΚΥπΥ, τα πιο ακριβά. Εντούτοις, θέτει το ζήτημα ότι εάν κάποιος ασθενής χρειάζεται κάποιο άλλο φάρμακο της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, το οποίο δεν υπάρχει στον κατάλογο αυτή τη στιγμή, δεν έχει πουθενά να απευθυνθεί.

Η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέφερε ότι υπάρχουν πραγματικές και πλασματικές ελλείψεις, λόγω Brexit. «Η Κύπρος είναι μικρή αγορά. Οι πολιτικές πρέπει να είναι τέτοιες που να μην επηρεάζουν την επάρκεια». Πρόσθεσε ότι βάση νομοθεσίας δικαιούται να γίνει αντικατάσταση φαρμάκου στο πιο φθηνό.

Σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που όταν υπάρχει έλλειψη στα φάρμακα, τα ράφια των φαρμακείων είναι γεμάτα αλλά δεν επιτρέπεται να δοθούν στους ασθενείς, σύμφωνα και με αναφορές από τους φαρμακοποιούς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας ΟΣΑΚ, ανέφερε ότι η πρόσβαση στα φάρμακα έχει βελτιωθεί. «Πολύ εύκολα μπορούν να μειωθούν οι τιμές, το θέμα είναι να υπάρχουν τα φάρμακα στην Κύπρο», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι τέθηκε πρόταση από την ΟΣΑΚ στο Υπουργείο Υγείας για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, η οποία δεν απορρίφθηκε αλλά θα συζητηθεί. «Αναμένεται ένα τσουνάμι από νέα καινοτόμα φάρμακα, δηλαδή, τα καινοτόμα καλύπτουν φαρμακευτικά κενά, τα οποία ο ασθενής δεν έχει άλλη επιλογή από τα χορηγηθεί αυτά τα φάρμακα και να ενταχθούν αυτά στο ΓΕΣΥ», σημείωσε.

Ακόμη, δήλωσε ότι το Υπ. Υγείας ενημέρωσε την ΟΣΑΚ ότι έγινε διορισμός νέων μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Φαρμάκων (ΣΕΦ) για να αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των φαρμάκων.

Στη συνεδρία τέθηκε και το θέμα έλλειψης της κορτιζόνης εδώ και 3 χρόνια, το οποίο ο κ. Μικέλλης επιβεβαίωσε και ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να βρει το φάρμακο.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι ο ΟΑΥ αποζημιώνει φάρμακα στη βάση πρωτοκόλλων και ότι η ΣΕΦ έχει επικαιροποιήσει 5 πρωτόκολλα.

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 3 πρωτόκολλα τα οποία είναι έτοιμα και άλλα 7 πρωτόκολλα τα οποία μελετώνται από τις επιτροπές τις ΣΕΦ για να μπουν στο ΓεΣΥ.

 Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα