Απαιτούν απόσυρση νομοσχεδίου «Συνηγόρου του Ασθενή»
28 Ιουνίου 2022, 06:00
Την απόσυρση του νομοσχεδίου του «Συνηγόρου του Ασθενή» θα απαιτήσει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στη συνάντηση της την ερχόμενη Πέμπτη με τον Υφυπουργό παρά των προέδρω Πέτρο Δημητρίου, λόγω απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας, ανέφερε ότι έγινε τροποποίηση του νομοσχεδίου του «Συνηγόρου του ασθενή» με αποτέλεσμα να αλλάξει και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μερικών.
Σημείωσε επίσης ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τεθεί υπό νομοτεχνικό έλεγχο με σκοπό να εγκριθεί και να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν να κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της η ΟΣΑΚ αναφέρει ότι το Υπουργείο Υγείας μετέβη σε αλλαγές του νομοσχεδίου και το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο ο κ. Κουλούμας χαρακτηρίζει ως «έκτρωμα», ενώ το νομοσχέδιο είχε ήδη ετοιμαστεί και για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί ενώπιον των οργανωμένων ασθενών να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση.
Ο κ. Κουλούμας δήλωσε επίσης ότι για τη δημιουργία του νομοσχεδίου του «Συνηγόρου του Ασθενή» έχει γίνει μεγάλη διαδικασία και προηγήθηκε πολλή δουλειά και μελέτη από το 2017 από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλή τον καθηγητή Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και άλλους συνεργάτες.
Ποιες αλλαγές έγιναν
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΣΑΚ, με τις τροποποιήσεις στις οποίες το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μεταξύ άλλων, ο «Συνήγορος του ασθενή», δεν θα είναι ανεξάρτητος θεσμός αλλά θα είναι υπόλογος στον Υπουργό Υγείας και δεν θα είναι συνήγορος για όλους τους ασθενείς αλλά μόνο για τους ασθενείς που υποβάλλουν παράπονο για εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια και γιατρούς.
«Θα δημιουργήσουμε δηλαδή ένα νέο θεσμό ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για 2 ή 3 νοσηλευτήρια και λιγότερους από 150 γιατρούς και όχι για το σύνολο των ασθενών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας της Κύπρου», σημειώνεται.
Επίσης, «κατήργησαν τις Επαρχιακές Επιτροπές για τα δικαιώματα των ασθενών και ενέταξαν πρόνοια βάσει της οποίας οι λειτουργοί δικαιωμάτων των ασθενών θα είναι υπάλληλοι των νοσηλευτηρίων και δεν θα αναφέρονται στον Συνήγορο στις περιπτώσεις που οι ασθενείς τους υποβάλλουν παράπονα».
Προσθέτει ακόμη ότι κατήργησαν πρόνοια βάσει της οποίας ο Συνήγορος θα προερχόταν από τις τάξεις των οργανωμένων ασθενών (αφού ο θεσμός περιλαμβάνεται στο νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών) και προτίμησαν να εντάξουν μια μάλλον «φωτογραφική» πρόνοια για τα προσόντα και τα κριτήρια διορισμού του.
Εφαρμογή αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας
Όσον αφορά την εφαρμογή (application) με την οποία θα αξιολογείται η ικανοποίηση των ασθενών από την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, ο κ. Κουλούμας ανέφερε στο YgeiaWatch ότι θα ήταν έτοιμη εντός δύο μηνών.
«Πέρασαν τρεις μήνες και δεν έγινε κάτι», είπε, προσθέτοντας ότι αρμόδιος για αυτό είναι η Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.
Της Ουρανίας Στυλιανού