ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία για ενδεχόμενη απεργία και στα ΤΑΕΠ

27 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Ανησυχία προκαλεί το σενάριο που εξετάζεται από τις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου για κλείσιμο και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσηλευτηρίων, στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 2 και 3 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα προχωρήσουν στην 48ωρη απεργία αφού η πρόταση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για τα κίνητρα δεν τους ικανοποιεί.

Προβληματισμός ΟΚΥπΥ

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε ότι, «η δήλωση από πλευράς εκπροσώπων των συντεχνιών, για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα ΤΑΕΠ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας μας προβληματίζει ιδιαίτερα».

«Δικαίωμα τους και να διαμαρτυρηθούν και να απεργήσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Το σωστό είναι, όπως γίνεται και σε άλλες απεργίες, τα ΤΑΕΠ να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί καμία ζωή. Δεν υπάρχει συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, ΤΑΕΠ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Ο καθένας θα πρέπει να πράξει αυτό που είναι νομικά σωστό», σημείωσε.

Χθες οι συντεχνίες των γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ) ανακοίνωσαν και επίσημα ότι προχωρούν σε 48ωρη απεργία, με το δημόσιο διάλογο μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών να συνεχίζεται.

«Πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση»

Στην ανακοίνωση τους οι συντεχνίες, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την μέχρι τώρα απόσταση που φαίνεται να διατηρεί η κυβέρνηση.

«Μας ξενίζει η παντελής απουσία της κυβέρνησης και διερωτόμαστε αν ανέχεται ή και επικροτεί τις προβληματικές τακτικές του διοικητικού συμβουλίου που έχει διορίσει», τονίζουν.

Αναφέρουν ακόμη ότι η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ με μια «προκλητικότατη» επιστολή ημερομηνίας 25.6.2024 επέλεξε την σύγκρουση με τους γιατρούς του δημοσίου και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Τα «φορτώνουν» στους γιατρούς

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι ο ΟΚΥπΥ φορτώνει την αποτυχία του στο να εξασφαλίσει καλύτερη τιμή μονάδας στη συμφωνία με τον ΟΑΥ, στους γιατρούς.

«Τώρα χρησιμοποιούν λέξεις όπως "φιλοδώρημα" για τα δεδουλευμένα του 2023, γι’ αυτά που δικαιούμαστε», είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, για να συμπληρώσει ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε ο ΟΚΥπΥ με τον ΟΑΥ, υπήρξε μια μείωση των εσόδων του κατά 6,5%.

«Αυτή τη μείωση προσπαθούν τώρα να τη μετακυλήσουν στους γιατρούς, με τη διαφορά ότι το 6% γίνεται 26%. Δεν είναι οξύμωρο ότι υπάρχουν κλινικές που έπιασαν και ξεπέρασαν τους οικονομικούς τους στόχους για το 2023, αλλά οι γιατροί θα πάρουν λιγότερα από τα χρήματα που πήραν το 2022; Έτσι αντιλαμβάνονται την έννοια της παραγωγικότητας στον ΟΚΥπΥ;» διερωτήθηκε ο κ. Κούμας.

Παράλληλα, τόνισε ότι, «οι διοικούντες του ΟΚΥπΥ πρέπει να καταλάβουν ότι «από τις "παραγωγικές μονάδες", όπως ονόμασαν τους γιατρούς στην επιστολή που μας έστειλαν, εξαρτάται και ο δικός τους μισθός».

«Αναρωτήθηκε κανείς γιατί όλοι προχωρούν σε απεργίες ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις; Από τη μια οι γιατροί, από την άλλη οι νοσηλευτές, τώρα κάνουν στάση εργασίας και οι φαρμακοποιοί. Απασχολεί κανέναν το γιατί γίνονται όλα αυτά;», πρόσθεσε.

Ξαναζεσταμένο φαΐ η πρόταση ΟΚΥπΥ

Σε δηλώσεις του αναφορικά με την εξαγγελθείσα απεργία, ο Προέδρος κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου, τόνισε ότι ο ΟΚΥπΥ κατέθεσε στους γιατρούς όχι μια ούτε δύο αλλά τρείς φορές την ίδια πρόταση, «η οποία απορρίφθηκε, πήρε δύο προθεσμίες σε δύο συναντήσεις μέσω της οποίας είπαμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή, τους δώσαμε παράταση μια εβδομάδα να συσκεφθούν να παρουσιάσουν μια καινούρια πρόταση, και αναστείλαμε την απεργία και ήρθαν και μας παρουσίασαν το ίδιο πράγμα».

Εκείνο που ενοχλεί τους ιατρούς τόνισε «είναι η συμπεριφορά που επέδειξε το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού».

Όσον αφορά το θέμα της οικονομικής πτυχής, ο κ. Λάμπρου επεσήμανε ότι «δεν είναι θέμα του ενός εκατομμυρίου, είναι θέμα τήρησης της συμφωνίας».

OKYπΥ: «Εμείς τηρούμε την συμφωνία»

Από την πλευρά του ο ΟΚΥπΥ, δια μέσου του εκπροσώπου τύπου του διεμήνυσε ότι, «εμείς τηρούμε πλήρως την συμφωνία την οποία έχουμε για παροχή κινήτρων/φιλοδωρήματος βάσει συγκεκριμένων στόχων».

«Στους υπολογισμούς του οργανισμού και στους υπολογισμούς των συντεχνιών αναφορικά με για το κάθετο κίνητρο, υπάρχει μια διαφορά. Εμείς θεωρούμε ότι το συνολικό ποσό που πρέπει να δαπανήσει ο οργανισμός για αυτόν τον σκοπό δεν ξεπερνά τα €4,1 εκατ., ενώ οι συντεχνίες των γιατρών ζητούν ποσό που ξεπερνά τα €5 εκατ.».

Κλειστό το φαρμακείο

Την ίδια ώρα, κλειστό για δυο ώρες θα παραμείνει σήμερα Πέμπτη το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Συγκεκριμένα από τις 11:00 μέχρι τη 13:00, oι εργαζόμενοι στο φαρμακείο του νοσοκομείου θα προσχωρήσουν σε στάση εργασίας ως μέτρο διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή στελέχωση του φαρμακείου, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, λειτουργεί ήδη με δύο άτομα λιγότερα από αυτά που απαιτούνται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας Ισότητα, χθές Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, αφυπηρέτησε η υπεύθυνη φαρμακοποιός του νοσοκομειακού φαρμακείου, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα αντικαταστάτης. Η έλλειψη, όπως τονίζουν επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη πιεσμένο προσωπικό, καθιστώντας αδύνατη τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φαρμακείου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα