Αναβάθμιση ΓεΣΥ για αντιμετώπιση ασθενών με νεφρική νόσο
08 Μαρτίου 2023, 12:18
Η συνεχής αναβάθμιση του ΓεΣΥ θα συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενών με νεφρική νόσο, λέει η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη 2η Πέμπτη του Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF) ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
Ακόμη, αναφέρει ότι ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο, με τους μισούς από αυτούς να αγνοούν την ύπαρξή της. Επισημαίνει ότι χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, με τη θνητότητά της να παρουσιάζει ετήσια προοδευτική αύξηση, ώστε μέχρι το 2040 να προβλέπεται ότι θα αποτελεί την 5η αιτία θανάτου.
"Χωρίς αποτελεσματική λήψη μέτρων για πρόληψη και καθυστέρηση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου, η κατάληξη σε τελικά στάδια θα οδηγήσει σε ανάγκη εφαρμογής δαπανηρών θεραπειών υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, όπως αιμοκάθαρσης, περιτοναϊκής κάθαρσης και μεταμόσχευσης νεφρού", τονίζει η Νεφρολογική Εταιρεία.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αποφάσισε ότι το θέμα για το 2023 θα είναι «Προετοιμαζόμενοι για το απροσδόκητο, υποστηρίζοντας τους ευάλωτους».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για απροσδόκητα γεγονότα που είναι εξαιρετικά σημαντική για τους νεφροπαθείς ασθενείς, επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών υγείας πρέπει να υιοθετήσουν ολοκληρωμένες στρατηγικές υγείας που δίνουν προτεραιότητα στην πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και τη διαχείριση των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου.
Ακόμη, υπογραμμίζεται ότι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να παρέχουν ισότιμη και κατάλληλη πρόσβαση στην περίθαλψη για τους χρόνιους ασθενείς σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβουν σχέδια ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στη διαχείριση και τον εντοπισμό των μη μεταδιδόμενων ασθενειών και να ευνοήσουν την πρόληψη αυτών των καταστάσεων.
Προστίθεται ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προγραμματίζονται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, προετοιμάζοντας ένα kit έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και ιατρικά αρχεία.
Η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου αναφέρει ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια της νεφρολογικής κοινότητας της Κύπρου προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων. Ακόμη, σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά και καταγράφει ετησίως την επίπτωση των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο που έχουν ανάγκη υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, ενώ αποστέλλει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεφρολογίας όπου γίνεται σύγκριση με τα δεδομένα άλλων 46 χωρών.
"Δυστυχώς, για την Κύπρο καταγράφεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό διαβητικής και υπερτασικής νεφροπάθειας σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων χωρών, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιμόρφωση των πολιτών για την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, με αλλαγή διατροφικών συνηθειών και ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά του", επισημαίνει η Νεφρολογική Εταιρεία.
Καταληκτικά, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η συνέχιση της εφαρμογής του ΓεΣΥ και η συνεχής αναβάθμισή του, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών του τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και της πρόσβασης σε ειδικούς Νεφρολόγους, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη και στην έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενών με νεφρική νόσο, οδηγώντας τους δείκτες επίπτωσης της νόσου σε μία συνεχή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
Tags: Ασθενής, ΓΕΣΥ, νεφρική ανεπάρκεια