Αφοσιωμένοι και αγχωμένοι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο
08 Αυγούστου 2023, 12:16
Στις 20 χώρες της Ευρώπης με το ψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που αισθάνονται εργασιακή δέσμευση κατατάχθηκε η Κύπρος, ενώ ταυτόχρονα, περισσότεροι από ένας στους δύο εργαζόμενους δηλώνουν ότι νιώθουν καθημερινό στρες στην εργασία.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Gallup με τίτλο «State of the Global Workplace: 2023 Report», με έτος αναφοράς το 2022.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 40% των εργαζομένων στην Κύπρο που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, θεώρησε ότι η περσινή χρονιά ήταν καλή περίοδος για εξεύρεση εργασίας, με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες στην πόλη ή την περιοχή τους.
Το ποσοστό μειώθηκε κατά 6 μονάδες από το αντίστοιχο που σημειώθηκε το 2021, φέρνοντας την Κύπρο στην 28η θέση στη σχετική κατάταξη, το 2022.
Ταυτόχρονα, με ποσοστό 19%, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέλαβε την 18η θέση σε σχέση με τους εργαζομένους που αισθάνονται εργασιακή δέσμευση (employee engagement), ανάμεσα στις 38 χώρες της Ευρώπης που κάλυψε η έρευνα της Gallup.
Το ποσοστό ήταν μειωμένο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Μειωμένο, επίσης κατά μια ποσοστιαία μονάδα και στο 51%, ήταν το ποσοστό εργαζομένων στην Κύπρο, που νιώθει καθημερινό στρες στην εργασία.
Σε ότι αφορά το εργασιακό στρες, η Κύπρος σημείωσε το τέταρτο ψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Αμετάβλητο στο 16%, έμεινε το ποσοστό εργαζομένων που νιώθει καθημερινό θυμό, φέρνοντας την Κύπρο στην 18η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών.
Ανεβαίνει η εργασιακή δέσμευση, αλλά και το quiet quitting
Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, το 2022 καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το ψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δήλωσε ότι νιώθει εργασιακή δέσμευση, μετά από μείωση που παρατηρήθηκε το 2020.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των εργαζομένων παγκόσμια ακολουθεί την τάση της «ήσυχης παραίτησης» (quiet quitting) σε ποσοστό 59%.
Αυτό το ποσοστό εργαζομένων, δεν νιώθει εργασιακή δέσμευση, όπως σημειώνεται.
Αντίθετα, το ποσοστό που αισθάνεται εργασιακή δέσμευση ανέρχεται σε 23% και αυτό καταγράφει επιτυχίες στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.
Ταυτόχρονα, ποσοστό 18% των εργαζομένων παγκοσμίως «παραιτείται ηχηρά» (loud quitting) εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τα εργασιακά του δεδομένα.
Ένας στους δύο επιδιώκουν αλλαγή εργασίας
Την περσινή χρονιά το 53% των εργαζομένων αισθάνθηκε ακόμη ότι ήταν καλή περίοδος για αλλαγή εργασίας, σημειώνοντας αύξηση από 45% το 2021.
Επιπρόσθετα, 51% των εργαζομένων παγκοσμίως, εξέφρασαν πρόθεση για αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος, ψάχνοντας ενεργά για νέα εργασία.
Σημαντικά ήταν και τα στοιχεία όσον αφορά το καθημερινό στρες των εργαζομένων, αλλά και το επίπεδο εργασιακής δέσμευσης.
Ειδικότερα, στην κατηγορία των ενεργά αποδεσμευμένων εργαζομένων, το εργασιακό στρες έφτασε σε ποσοστό 52% για εργαζομένους με εξ αποστάσεως εργασία, στο 54% ανάμεσα στους εργαζόμενους με υβριδική εργασία και στο 52% στο προσωπικό με on-site εργασία.
Στην κατηγορία των εργαζομένων που δεν νιώθουν εργασιακή δέσμευση, 46% δήλωσαν ότι αισθάνονται καθημερινό εργασιακό στρες στην εξ αποστάσεως εργασία. Το ποσοστό έφτασε στο 48% στους εργαζόμενους με υβριδική εργασία και στο 38% στους εργαζόμενους με on-site εργασία.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που ένιωθαν πλήρη εργασιακή δέσμευση, κατέγραψαν εργασιακό στρες σε ποσοστό 32% για εξ αποστάσεως εργασία, 34% για υβριδική εργασία και 29% για on-site εργασία.
Σε σχέση με το τι θα άλλαζαν οι εργαζόμενοι που παραιτούνται αθόρυβα, το 41% αναφέρει την δέσμευση και την κουλτούρα, το 28% τις απολαβές και τα ωφελήματα και το 16% την καλή ζωή (wellbeing).
Της Μαρίας Κυριακίδου
Tags: Εργασία και ψυχολογία, νέα εργασία