Μέχρι τον Ιούνιο, πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει λάβει το εμβόλιο
24 Μαρτίου 2021, 14:20
Tης Δρ. Όλγας Καλακούτα
Πρωταρχικός στόχος και σκοπός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η έξοδος της χώρας μας από την υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία και η επιστροφή στην κανονικότητα μέσω της επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών.
Το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού συνεχίζεται μέσω της λειτουργίας 9 Κέντρων Εμβολιασμού και 4 μεγάλων Εμβολιαστικών Κέντρων, με δυνατότητα 62 σημείων εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, με την παράλληλη λειτουργία 6 κινητών μονάδων εμβολιασμού και 5 ομάδων εμβολιασμού ατόμων που βρίσκονται υπό το καθεστώς κατ’ οίκον νοσηλείας.
Στην Κύπρο διενεργήθηκαν πάνω από 135.000 εμβολιασμοί εκ των οποίων πέραν των 93,475 αφορούν την 1η δόση του εμβολίου και οι αριθμοί αυξάνονται καθημερινά. Τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει περισσότεροι από 36,000 συμπολίτες μας. Ταυτοχρόνως, έχουν λάβει το εμβόλιο περισσότερα από 1,714 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ έχουν διενεργηθεί 207 εμβολιασμοί σε άτομα που χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλείας.
Ο εμβολιασμός αναμένεται να αναπτύξει ταχύτητα εντός Απριλίου, αφού σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει επιπλέον 270,000 δόσεις από τα τέσσερα αδειοδοτημένα εμβόλια. Ανάλογα λοιπόν με τη διαθεσιμότητα σε εμβόλια, η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε εμβολιασμό επιπρόσθετα 195,000 ατόμων τουλάχιστον με την 1η δόση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων (τουλάχιστον με μια δόση) σε 310,000 μέχρι τις αρχές Μαΐου, καλύπτοντας τις ευπαθείς ομάδες και τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 45 ετών και άνω.
Το 2ο τρίμηνο αποτελεί καθοριστική καμπή στο Εμβολιαστικό μας Πλάνο. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πέραν του 60% του ενήλικου πληθυσμού που θα έχει εκφράσει την επιθυμία του, θα έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, καθώς θα υπάρχει και αύξηση στις ποσότητες εμβολίων που καταφθάνουν στην Κύπρο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω και της αύξησης της δυνατότητας της παραγωγής τους, σε παγκόσμια κλίμακα.
Με δεδομένο ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση, η χώρα μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα το συντομότερο. Η συμβολή ολόκληρης της κοινωνίας σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια είναι σημαντική για την επιτυχία της. Η θωράκιση και η προστασία της υγείας και κατ’ επέκταση της ζωής μας είναι το κλειδί για την έξοδο από την πανδημία.
Πέραν του 60% έως τα τέλη Ιουνίου
Οι δυνατότητες του εμβολιαστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εναπόκεινται στον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που καταφθάνουν στη χώρα, καθώς η χώρα μας έχει εξασφαλίσει τη μέγιστη ποσότητα εμβολίων που της αναλογεί, με την προαγορά περίπου 4 εκ. δόσεων εμβολίων, που αναλογούν σε περίπου 2 εκ. πολίτες.
Βάση επίσημων στοιχείων από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μέχρι και την Τετάρτη 24 Μαρτίου, έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην 5η θέση ανάμεσα στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με δεδομένα που διατηρεί η ιστοσελίδα OurWorldInData, η χώρα μας συνεχίζει να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις, συγκεκριμένα στην 5η θέση πανευρωπαϊκά σε ότι αφορά την χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης των εμβολίων, με μέσο όρο 14,78 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού (στοιχεία έως και την 21η Μαρτίου 2021).
Αρχές Απριλίου ο εμβολιασμός σε κλειστές δομές
Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κλειστές δομές, όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (Πουρνάρα - Κοφίνου).
Υπενθυμίζεται ότι ο υφιστάμενος προγραμματισμός του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πιο κάτω σχεδιασμού προτεραιοποίησης:
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας και ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων ενηλίκων.
Επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής (εργαζόμενοι στα νοσηλευτήρια με ασθενείς Covid-19, στις ΜΕΘ, ΤΑΕΠ, τμήματα Ασθενοφόρων κλπ.)
- Άτομα>80 ετών.
Άτομα που εργάζονται σε κέντρα ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
- Άτομα >75 ετών.
Υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας/ προσωπικό.
- Άτομα >=16 ετών υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση και ηλικιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Διαμένοντες σε λοιπές κλειστές δομές όπως φυλακές και κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
*Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας