ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ελάχιστα επεμβατική διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου

15 Δεκεμβρίου 2020, 11:54

images

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διόρθωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου (ΒΜΔ, κότσι) είναι μια εναλλακτική λύση έναντι στην παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, που μειώνει τις μετεγχειρητικές ουλές, το οίδημα και το μετεγχειρητικό πόνο, προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση.

Πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του ΒΜΔ:

Ελάχιστες μετεγχειρητικές ουλές

Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος

Λιγότερο μετεγχειρητικό οίδημα

Ταχύτερη επούλωση

Καμία ζημιά στους ιστούς της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου, εξαλείφοντας έτσι την εμφάνιση δυσκαμψίας

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το πόδι τυλίγεται με μαλακή επίδεση. Δε χρησιμοποιούμε γύψους ή νάρθηκες και οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν αμέσως, φορώντας ένα ειδικό παπούτσι, χωρίς πατερίτσες ή άλλα βοηθήματα. Μάλιστα οι περισσότεροι ασθενείς μεταβαίνουν σε κανονικά παπούτσια, 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Επίσης, ασθενείς που εργάζονται σε γραφείο μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην εργασία τους από την πρώτη εβδομάδα. Ουσιαστικά με την ελάχιστα επεμβατική διόρθωση του ΒΜΔ μπορούμε να επιτύχουμε τα ίδια αποτελέσματα που είχαμε πριν με την παραδοσιακή τεχνική, αλλά με πολύ λιγότερο πόνο.

Τι είναι το κότσι

Το κότσι εμφανίζεται όταν το μεγάλο δάχτυλο στρέφεται προς τα μέσα, με κατεύθυνση προς το δεύτερο δάκτυλο, σχηματίζοντας ένα εξόγκωμα στην εσωτερική πλευρά του ποδιού.

Τι είναι η χειρουργική αποκατάσταση του ΒΜΔ;

Η χειρουργική αποκατάσταση του ΒΜΔ είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση εξογκώματος και τη διόρθωση της παραμόρφωσης στο βλαισό μεγάλο δάκτυλο και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Τύποι επεμβάσεων

Για τη διόρθωση του ΒΜΔ έχουν περιγραφεί πάρα πολλές επεμβάσεις. Για το είδος της επέμβασης που θα επιλεγεί, ο ορθοπεδικός βασίζεται στη σοβαρότητα της παραμόρφωσης και στην παρουσία ή όχι αρθρίτιδας στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου.

Ο ΒΜΔ δεν αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση μόνο του εξογκώματος, διότι με τον τρόπο αυτό η παραμόρφωση θα επανέλθει.

Η παραμόρφωση διορθώνεται κόβοντας το 1ο μετατάρσιο (η διαδικασία ονομάζεται οστεοτομία). Ευθυγραμμίζουμε το οστό, διορθώνοντας την παραμόρφωση και στη συνέχεια σταθεροποιούμε την οστεοτομία με βίδες, πλάκα και βίδες ή απλά με βελόνες, ανάλογα με τη μέθοδο που ακολουθούμε.

Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, φορώντας όπως προαναφέρθηκε ένα ειδικό παπούτσι και χωρίς να χρειάζεται βοηθήματα (πατερίτσες κ.λπ.).

Ο ορθοπεδικός πρέπει να ξαναδεί τον ασθενή σε 2 εβδομάδες για έλεγχο της τομής και σε 6 εβδομάδες για ακτινολογικό έλεγχο. Αν οι ακτινογραφίες είναι καλές, τότε αφαιρούνται οι βελόνες (αν υπάρχουν) και ο ασθενής μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει κανονικά παπούτσια.

Δρ. Δημήτρης Λύρας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

American Medical Center

*Ο Ορθoπαιδικός Χειρουργός Δημήτρης Λύρας έχει ειδικευθεί στο DenverColorado των Η.Π.Α. στην Πρόσθια Ελάχιστης Επεμβατικότητας Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου (AMIS) και στις Ελάχιστης Επεμβατικότητας και Εξατομικευμένες Αρθροπλαστικές του Γόνατος (Minimal Invasive Hip and Knee Fellowship). Ανήκει στην ομάδα NeuroSpine Specialists του American Medical Center, στη Λευκωσία. Στοιχεία Επικοινωνίας: American Medical Center / Τηλ: 22 476626 / e-mail: info@spinemaster.gr

Σχετικά Άρθρα