Σχέδιο Ισότητας ετοίμασε το ΤΕΠΑΚ
17 Οκτωβρίου 2022, 13:52
Η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, συνεχάρη το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) για τον καταρτισμό Σχεδίου Ισότητας 2022 - 2024 και ευχήθηκε το παράδειγμα του ΤΕΠΑΚ να το ακολουθήσουν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, ιδιωτικά ή δημόσια, που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη τέτοια σχέδια.
Η κα. Αντωνίου μιλούσε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, στο ΤΕΠΑΚ με σκοπό την παρουσίαση του Σχεδίου, στην παρουσία του Πρύτανη και του Προέδρου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και Δρ Χρίστου Χωματά αντίστοιχα.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το έργο Gender-SMART, σε συνδιοργάνωση με την Επιτροπή Ισότητας του ΤΕΠΑΚ και το έργο EUT+ που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου» με τη συμμετοχή 8 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΠΑΚ.
Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης Ζαφείρης σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης και αναφέρθηκε στις σημαντικότερες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει το ΤΕΠΑΚ τα τελευταία χρόνια με στόχο την προώθηση της ποικιλομορφίας και την καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας ανάμεσα στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στην ομιλία της η Επίτροπος ανέφερε πως «η έμφυλη ισότητα στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα της UNESCO, η οποία προχώρησε στη σύνταξη της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση 2019-2025. Η στρατηγική επικεντρώνεται σε συστημικές μετατροπές προς όφελος όλων των εκπαιδευόμενων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών».
«Σύμφωνα με το Horizon Europe, το νέο πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία (2021-2027) του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές προώθησης της έμφυλης ισότητας και εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων, της σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών βίας που σχετίζονται με το φύλο, όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καλούνται να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης για την προώθηση της Έμφυλης Ισότητας», πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, « το ΤΕΠΑΚ συμμετέχοντας αρχικά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Gender-Smart και μετέπειτα στη συμμαχία EUT+ προχώρησε στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης Ισότητας[…]. Σας συγχαίρω και πάλι θερμά για αυτή σας την πρωτοβουλία και εύχομαι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, ιδιωτικά ή δημόσια, που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη τέτοια σχέδια».
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, τόνισε, « ότι αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συγκλητικό Συμβούλιο και το ότι έχει συγκροτηθεί Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας εντός του ΤΕΠΑΚ. Αυτό αποτελεί δέσμευση για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών στα θέματα ισότητας, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης».
«Όμως για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του σχεδίου θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος προϋπολογισμός, να υπάρχει η κατάλληλη δομή και το πιο σημαντικό να τυγχάνει στήριξης από την ηγεσία του ιδρύματος. Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο Gender – Smart, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας και τη συμμαχία του EUT+ έφερε την αλλαγή και θα πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχειά του», κατέληξε.
Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε από τα μέλη της ομάδας του έργου Gender-SMART & EUt+, κα. Παναγιώτα Πολυκάρπου και Δρ. Ελένη Πασιά. Το Σχέδιο υπογράφηκε από τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ, Δρ Δημήτρης Τσάλτας.