ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανσέληνος: Μπορεί να επιδράσει στη ψυχική μας κατάσταση

22 September 2021, 10:00

images

Η αγγλική λέξη lunatic προέρχεται από λατινικό luna που σημαίνει φεγγάρι... Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς υπάρχουν καταγραφές ότι από το 400 π.Χ. οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το φεγγάρι και ειδικά την πανσέληνο, ως δυνητικά αλληλένδετα με τον ψυχισμό μας. Σήμερα, οι απόψεις πολλών επιστημόνων ψυχικής υγείας συγκλίνουν προς το ίδιο συμπέρασμα αλλά με πιο επιστημονική προσέγγιση.

Ειδικοί παρατήρησαν πρώτα ότι σε πολλά πλάσματα που ζουν στη θάλασσα, ψάρια και μαλάκια, ο κύκλος γονιμότητας συνδέεται με τις φάσεις του φεγγαριού. Από το 2014 λοιπόν, έγινε η πρώτη προσπάθεια να αναζητηθεί μία πιθανή σχέση της πανσελήνου με τον ανθρώπινο ψυχισμό και το στρες που υποστηρίζουν κάποιοι ότι νιώθουν σε αυτήν τη φάση του μήνα...

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 310 άτομα τα οποία είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Δεν μπορούσαν να κάνουν έναν πολύωρο, ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο αρκετές ημέρες μέσα στο μήνα. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως διαπιστώθηκε, αργούσαν να περάσουν από το πρώτο στάδιο του ύπνου, στο δεύτερο. Όπως αποδείχτηκε από την παρακολούθηση του ύπνου τους σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια και από νευρολογικές εξετάσεις, τις ημέρες γύρω από την πανσέληνο οι περισσότεροι έκαναν χειρότερο ύπνο.

Σε μια άλλη έρευνα, ζήτησαν από 2125 άτομα να καταγράψουν την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου επί ένα μήνα. Όπως φάνηκε, ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών (54%) είχε χειρότερο ύπνο γύρω από τις ημέρες που το φεγγάρι ήταν γεμάτο. 

Τέλος, σε μια μελέτη που έγινε σε φοιτητές στους οποίους μετρούσαν επί ένα μήνα την αρτηριακή πίεση σε συνθήκες ηρεμίας, έδειξε ότι τις πρώτες ημέρες του νέου φεγγαριού και τις ημέρες της πανσελήνου, η πίεση αλλά και οι καρδιακοί παλμοί στους συμμετέχοντες ήταν χαμηλότερα.

Επηρεάζει λοιπόν ή όχι η πανσέληνος το ψυχισμό μας; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει τον οργανισμό και την ποιότητα του ύπνου μας. Οι προσωπικές μας παρατηρήσεις δίνουν από την άλλη πλευρά, μια υποκειμενική απάντηση στο ερώτημα. Ας μείνουμε σε αυτό κι ας χαρούμε το φεγγάρι του Σεπτεμβρίου!


Σχετικά Άρθρα