ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΑΑΕΚ: Στόχος η δημιουργία κέντρου ημέρας

07 Μαΐου 2024, 16:19

images

Στους άμεσους στόχους της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) είναι η δημιουργία ενός “one stop” κέντρου, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανοικτού κέντρου ημέρας, χώρου εποπτευόμενης χρήσης και υπνωτηρίου για άστεγα άτομα, αναφέρει, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος της Αρχής Χρίστος Μηνά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης της Βλάβης.

Με αυτό τον τρόπο, σημειώνει, θα διευρυνθούν οι υπηρεσίες μείωσης της βλάβης που παρέχονται στην Κύπρο καθώς και η φροντίδα των ατόμων που δεν είναι έτοιμα να διακόψουν τη χρήση ουσιών.

Η 7η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία της φιλοσοφίας της μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με τη διαταραχή χρήσης ουσιών. Αποτελεί μια πρακτική προσέγγιση για τους ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να διακόψουν τη χρήση τη δεδομένη στιγμή. Για αυτό παρέχονται άλλες υπηρεσίες, με σκοπό τη μείωση των αρνητικών συνεπειών που συνδέονται με τη χρήση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου μέσω της Εθνικής Στρατηγικής 2021-2028 προωθεί και στηρίζει διάφορα μέτρα μείωσης της βλάβης στην Κύπρο, όπως για παράδειγμα τη λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης και Μείωσης της Βλάβης «ΣΤΟΧΟΣ» στη Λευκωσία, τα προγράμματα θεραπείας με υποκατάστατα, σε όλες τις επαρχίες και στις Κεντρικές Φυλακές, την παροχή κουτιών μείωσης της βλάβης μέσω των αυτόματων μηχανών, τη χορήγηση ναλοξόνης (το «αντίδοτο» των οπιοειδών), και εκπαίδευση στην πρόληψη των θανάτων που οφείλονται στην υπερβολική δόση, τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών τεστ για Ηπατίτιδες Β, Γ και HIV στις θεραπευτικές δομές, την προώθηση μέτρων μείωσης της βλάβης μέσω της κινητής μονάδας “Care Zone”, καθώς και δράσεις για μείωση των οδικών ατυχημάτων που προκαλούνται από την οδήγηση υπό την επήρεια νόμιμων και παράνομων ουσιών.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, αναφέρει ο κ. Μηνά, ότι η μείωση της βλάβης λειτουργεί, είναι οικονομικά αποδοτική και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μια ποικιλία παρεμβάσεων. Συνεπώς, συμπληρώνει, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου θα συνεχίσει να επενδύει και προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη σφαιρική προστασία όλων των πολιτών που επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα από το φαινόμενο των εξαρτήσεων.

Σχετικά Άρθρα