ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης η 26η Σεπτεμβρίου

26 September 2021, 06:00

images

Η 26η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης έπειτα από πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 2007, ώστε να ενημερώνονται τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες για τις μεθόδους αντισύλληψης.

Με τη φιλελευθεροποίηση των σεξουαλικών σχέσεων και την έξαρση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, μια μέρα ευαισθητοποίησης σχετικά με τους τρόπους αντισύλληψης θεωρείται από τους ειδικούς απαραίτητη, για την ενημέρωση νέων ατόμων με σκοπό την προστασία και την ασφάλειά τους.

Ακόμη, αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για τη στιγμή που θα αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.

Τι είναι η αντισύλληψη

Αντισύλληψη είναι η παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.

Έκτρωση δεν σημαίνει αντισύλληψη

Η τεχνητή έκτρωση για κοινωνικούς λόγους είναι δικαίωμα της γυναίκας που πρέπει να γίνεται ωστόσο σε περιπτώσεις αποτυχίας της αντισύλληψης και μετά από λεπτομερή ενημέρωση της γυναίκας.

Αν τελικά μια κοπέλα προβεί σε μια έκτρωση λόγω των επιπτώσεων που επιφέρει είναι προτιμότερο να αποτελεί την τελευταία λύση. Η έκτρωση δεν αποτελεί υποκατάστατο της αντισύλληψης, ούτε μορφή αντισύλληψης.

Η αντισύλληψη στην Κύπρο 

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι μέθοδοι αντισύλληψης οι οποίες είναι διαθέσιμες στην Κύπρο είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία είναι διαθέσιμα με συνταγή γιατρού, το ανδρικό προφυλακτικό, τα ενδομήτρια σπειράματα και η στείρωση. Το σπιράλ, δεν προσφέρεται στα κρατικά νοσηλευτήρια και κοστίζει €200–€250. Στην Κύπρο δεν παρέχεται από το κράτος ούτε από το ΓεΣΥ καμία μέθοδος αντισύλληψης.

Όπως επισημαίνεται από το Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, θα πρέπει και στην Κύπρο να αναγνωριστεί η σημασία της πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης και της επιλογής που θα διασφαλίσουν την υγεία και την προστασία των ατόμων.

Οι περιορισμένες και ακριβές διαθέσιμες επιλογές στην αντισύλληψη δεν επιτρέπουν στα άτομα να χρησιμοποιούν τη μέθοδο που ταιριάζει καλύτερα στις σχέσεις τους με αποτέλεσμα συχνά να μη χρησιμοποιούν, ή να μην μπορούν να χρησιμοποιούν, καμία μέθοδο.

Δωρεάν αντισύλληψη στη Γαλλία 

Την ίδια στιγμή που στην Κύπρο δεν παρέχεται καμία δωρεάν μέθοδος αντισύλληψης, στη Γαλλία αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες από τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, η δωρεάν αντισύλληψη για κάθε κοπέλα κάτω των 25 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα, δωρεάν αντισύλληψη στη Γαλλία μπορούσαν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα άτομα κάτω των 18 ετών.

«Διαπιστώσαμε από κοινού με τις επιστημονικές υπηρεσίες, υποχώρηση της χρήσης αντισυλληπτικών σε σημαντικό αριθμό νέων γυναικών. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αναλάβει τη δαπάνη των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης και κάθε ιατροφαρμακευτική δαπάνη που συνδέεται με την αντισύλληψη για όλες τις γυναίκες κάτω των 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καμία εξαίρεση», υπογράμμισε ο Βεράν.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Πηγές: REUTERS, Υπουργείο Υγείας Ελλάδος, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Σχετικά Άρθρα