Υποστηρίζουν ότι βρέθηκε η θεραπεία της τριχόπτωσης μέσω τεχνολογίας MicroRNA
29 Ιουνίου 2023, 09:00
Μία πολλά υποσχόμενη νέα θεραπεία για την τριχόπτωση αποτελεί αντικείμενο μελέτης αυτό το διάστημα. Ειδικότερα, πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό PNAS οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της παραγωγής ενός συγκεκριμένου τύπου microRNA θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της ανάπτυξης και της αναγέννησης των μαλλιών. Αυτός ο τύπος microRNA μαλακώνει τα κύτταρα των τριχοθυλακίων, τα οποία γίνονται πιο άκαμπτα με την πάροδο του χρόνου και οδηγούν σε απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την ηλικία.
Η ανδρική αλωπεκία, ένας τύπος κληρονομικής τριχόπτωσης, είναι ιδιαίτερα κοινή. Στην πραγματικότητα, περίπου τα 2/3 των ανδρών θα βιώσουν μια αξιοσημείωτη απώλεια μαλλιών μέχρι την ηλικία των 35 ετών, ενώ, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 85%. Επιπλέον, το 1/4 των ανδρών θα αρχίσει να χάνει μαλλιά πριν από τα 21.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο Αισθητικής Ιατρικής, Dr. Michele Green, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, οι θύλακες των τριχών έχουν διάφορα βλαστοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των μαλλιών.
«Αυτή η νέα μελέτη μπορεί να έχει κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στην αναγέννηση των μαλλιών χρησιμοποιώντας μικρά σωματίδια RNA ή microRNA», εξήγησε. «Πιο συγκεκριμένα», σημείωσε, «το miR-205 έχει αναγνωριστεί ως ένα σημαντικό microRNA που μπορεί δυνητικά να διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών».
Η ίδια είπε ότι το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) υπάρχει σε όλα τα ζωντανά κύτταρα και λειτουργεί ως αγγελιοφόρος για να μεταφέρει οδηγίες από το DNA μας για τη ρύθμιση της παραγωγής πρωτεΐνης. Τα τριχοθυλάκια μπορεί να γίνουν πιο άκαμπτα καθώς γερνάμε, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών.
«Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της παραγωγής του miR-205 μαλάκωσε τα βλαστοκύτταρα», είπε η Green. «Με το μαλάκωμα των βλαστοκυττάρων του θύλακα της τρίχας, η τριχοφυΐα αυξήθηκε τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα ποντίκια». Μάλιστα, η Green σημείωσε ότι υπήρξε αυξημένη τριχοφυΐα μετά από μόλις 10 ημέρες.
Η Green προειδοποίησε ότι η μελέτη διεξήχθη μόνο σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού κατανοήσουμε αν αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει στους ανθρώπους.
Ωστόσο, εάν μία νέα θεραπεία έρθει στο προσκήνιο, θα «προωθήσει σημαντικά την αποκατάσταση» του χαμένου τριχωτού της κεφαλής, κατέληξε η Green, σημειώνοντας ότι πιστεύει ότι οι ερευνητές πιθανότατα θα εξετάσουν μια τοπική θεραπεία που θα παρέχει microRNA απευθείας στο δέρμα.
Tags: mRNA, Αλωπεκία, βλαστοκύτταρα, γυροειδής αλωπεκία, Τριχόπτωση