ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε τη γήρανση του εγκεφάλου

11 Νοεμβρίου 2024, 07:00

images

Ερευνητές αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για το πώς γερνά ο ανθρώπινος εγκέφαλος και ποιοι παράγοντες μπορεί να συνδέονται με την υγιέστερη γνωστική γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης, της αποφυγής του καπνού, της ομιλίας μιας δεύτερης γλώσσας ή ακόμα και της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο.

Ειδικότερα, ορισμένες πτυχές των γνωστικών ικανοτήτων σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να συνδέονται με τις βαθμολογίες των τεστ που διεξάγονται γύρω στην ηλικία των 11 ετών, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genomic Psychiatry από το Genomic Press New York. Η εργασία, βασισμένη σε δεδομένα από τις μελέτες Lothian Birth Cohorts στη Σκωτία, υποδηλώνει ότι περίπου οι μισές από τις μεταβλητές στη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων σε μεγαλύτερες ηλικίες - γιατί μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη γνωστική έκπτωση από άλλους - μπορεί να είχαν εντοπιστεί ήδη από την παιδική τους ηλικία.

Οι κοόρτες Lothian Birth περιελάμβαναν δεδομένα από 2 μελέτες με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: μια ομάδα ενηλίκων από τη Σκωτία που γεννήθηκαν το 1921 και μια άλλη ομάδα συμμετεχόντων που γεννήθηκαν το 1936. Όλοι έκαναν ένα γνωστικό τεστ σε ηλικία 11 ετών και στη συνέχεια εξετάστηκαν στα 70, 80 και 90 τους για γνωστικές λειτουργίες και φυσική κατάσταση, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής των ενηλίκων, συνδέονται με βελτιωμένες γνωστικές επιδόσεις και βραδύτερη γήρανση του εγκεφάλου.

«Διαπιστώσαμε ότι καταστάσεις όπως η σωματική και πνευματική δραστηριότητα, η ύπαρξη λίγων παραγόντων κινδύνου (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, κάπνισμα, ΔΜΣ), η ομιλία δεύτερης γλώσσας, η ενασχόληση με μουσικά όργανα και η νεότερη ηλικία του εγκεφάλου και πολλά άλλα δείχνουν ότι αποτελούν ανιχνεύσιμες, αλλά μικρές συσχετίσεις», ανέφερε ο Simon Cox, συγγραφέας της νέας εργασίας και διευθυντής των Lothian Birth Cohort Studies στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Προσέθεσε ότι τέτοιοι παράγοντες του τρόπου ζωής - όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι μαζί - μπορούν να εξηγήσουν "περίπου το 20%" των διαφορών που παρατηρούνται στις γνωστικές εκπτώσεις στις ηλικίες 70 έως 82 ετών.

Συνολικά, «η γήρανση του εγκεφάλου στην ηλικία των 73 ετών δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ μάς παρακινεί να ερευνήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μιμηθούμε αυτούς τους λίγους τυχερούς που φτάνουν σε αυτή την ηλικία με τόσο αψεγάδιαστους εγκεφάλους», κατέληξε ο Cox.

Σχετικά Άρθρα