ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρία βήματα για έρθουμε πιο κοντά στη μακροζωία το 2025

03 Ιανουαρίου 2025, 07:00

images

Οι περισσότεροι πιθανώς ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ζήσουμε μακροχρόνια- και ότι μπορεί να είμαστε σε θέση να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρόσφατη έρευνα επισημαίνει 3 παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία: τη διατροφή, την άσκηση και την κοινωνική ζωή.

Αρχικά, σε ό,τι αφορά τη διατροφή, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Global Health το 2024 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, με ψάρια, θα μπορούσε να αποτρέψει από 500.000 έως 750.000 θανάτους έως το 2050. Επιπλέον, μια ανασκόπηση των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients τον Αύγουστο του 2024 δείχνει ότι η διαλείπουσα νηστεία, η μεσογειακή διατροφή και η κετογονική δίαιτα συμβάλλουν σημαντικά στην επιβράδυνση των διαδικασιών γήρανσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι δίαιτες φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τους σωματικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την επιδιόρθωση οποιασδήποτε βλάβης των κυττάρων, τη φλεγμονή και το μεταβολισμό.

Μια άλλη κρίσιμη συνήθεια που οδηγεί στη μακροζωία, όπως αναφέρθηκε, είναι η άσκηση.

Μια μελέτη που διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine το Νοέμβριο του 2024  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν άτομα άνω των 40 περπατούν κάθε μέρα τόσο πολύ όσο οι πλέον δραστήριοι σωματικά από τους συνομηλίκους τους, μπορούν να κερδίσουν περίπου 5 χρόνια ζωής.

Ο Ryan Glatt, CPT, NBC-HWC, προπονητής υγείας εγκεφάλου και διευθυντής του προγράμματος FitBrain στο Pacific Neuroscience Institute στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Medical News Today ότι «τα οφέλη είναι πιο σημαντικά για άτομα που είναι ανενεργά, καθώς ακόμη και μικρές αυξήσεις στη σωματική δραστηριότητα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών και πρόωρου θανάτου».

Τέλος, η έρευνα συνεχίζει να δείχνει ότι η ποιότητα της κοινωνικής μας ζωής είναι επίσης παράγοντας μακροζωίας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet's eClinical Medicine τον Ιούλιο του 2024, οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται χρόνια μοναξιά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό.

Ο Jayne Morgan, MD, καρδιολόγος και εκτελεστικός διευθυντής υγείας και κοινοτικής εκπαίδευσης στην Piedmont Healthcare Corporation στην Ατλάντα, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, υπέθεσε ότι «συμπεριφορές αυτοκαταστροφικές όπως μειωμένη σωματική δραστηριότητα, υπερφαγία, υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ, αυξημένη χρήση τσιγάρων ή/και ναρκωτικών, μειωμένη συμμόρφωση με [τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με] τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και ο κακός ύπνος μπορεί να είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε άτομα που αισθάνονται χρόνια μοναξιά.

Συμπερασματικά, το να κάνουμε υγιεινές επιλογές που σχετίζονται με αυτούς τους 3 παράγοντες μπορεί να είναι το κλειδί για να ζήσουμε τη μακρά, ικανοποιητική ζωή την οποία όλοι επιθυμούμε, και, καθώς δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε την υγεία σε προτεραιότητα.



Σχετικά Άρθρα