Το πρώτο φάρμακο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ: Πλήρης έγκριση από τον FDA
11 Ιουλίου 2023, 09:00
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε την πλήρη έγκριση στο φάρμακο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, Leqembi, το πρώτο φάρμακο που αποδείχθηκε ότι επιβραδύνει την πορεία της νόσου που εξασθενεί τη μνήμη. Μάλιστα οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τώρα την κάλυψη του φαρμάκου, διευρύνοντας την πρόσβαση σε έως και 1 εκατομμύριο άτομα με πρώιμες μορφές της νόσου.
Το φάρμακο εγκρίθηκε μόνο για άτομα με πρώιμες μορφές της νόσου του Αλτσχάιμερ, για άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή ήπια άνοια που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν συσσωρεύσει αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλό τους. Ο Δρ Lawrence Honig, καθηγητής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εκτιμά ότι η ομάδα αυτή αποτελεί περίπου το 1/6 από τα περισσότερα από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς που διαγιγνώσκονται αυτή τη στιγμή με Αλτσχάιμερ.
Τα άτομα με πιο προχωρημένες μορφές της νόσου, μπορεί να μην ωφεληθούν από το φάρμακο, είπε, και μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους.
«Δεν είναι ότι ξέρουμε ότι δεν είναι καλό για άτομα με μέτρια ή σοβαρή ασθένεια, απλά δεν ξέρουμε», είπε ο Honig, ο οποίος έχει συμβουλευτεί τις φαρμακευτικές εταιρείες που εργάζονται για τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ.
Ακόμη και για εκείνους που μπορεί να ωφεληθούν από το φάρμακο, σημείωσε ο Honig, δεν αποτελεί θεραπεία. Σε μια κλινική δοκιμή 18 μηνών αποδείχθηκε ότι το Leqembi επιβραδύνει τις μειώσεις στη γνωστική ικανότητα και λειτουργία κατά 27%.
Το φάρμακο χορηγείται ως ενδοφλέβια θεραπεία 1 φορά κάθε 2 εβδομάδες.
Ωστόσο, το φάρμακο έχει επίσης παρενέργειες και απαιτεί παρακολούθηση μέσω τακτικής απεικόνισης του εγκεφάλου. Περίπου το 13% των συμμετεχόντων στη δοκιμή παρουσίασε οίδημα ή αιμορραγία στον εγκέφαλο και αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι για ορισμένες ομάδες με βάση τη γενετική τους φύση ή στην περίπτωση λήψης φαρμάκων για την αραίωση του αίματος. Ο FDA λέει ότι μια προειδοποίηση στο κουτί περιλαμβάνεται στις πληροφορίες συνταγογράφησης για να προειδοποιήσει τους ασθενείς και τους φροντιστές τους για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με αυτές τις παρενέργειες.
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ