Το κίνημα των αντιεμβολιαστών στην Ιταλία
12 Αυγούστου 2019, 16:47
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων η Ιταλία το 2015 είχε ένα από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς στην Ευρώπη.
Το 2017 γνώρισε μια επιδημία ιλαράς, με πάνω από 5.000 κρούσματα και 4 θανάτους.
Οι Ιταλοί έχουν παραδοσιακά μικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους. Το κίνημα των «πέντε αστέρων», που τάχθηκε ενάντια στο κατεστημένο, εναντιώθηκε και στο ιατρικό κατεστημένο.
Τόσο στην Ιταλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα επιχειρήματα πίσω από την εκστρατεία κατά των εμβολιασμών είναι τα ίδια: ο φόβος ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και η πεποίθηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κρύβουν τους κινδύνους.
Ένας ιταλός γιατρός, ο Ρομπέρτο Μπουριόνι, αποφάσισε κάποια στιγμή ότι έπρεπε να αντιδράσει σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση και ξεκίνησε έναν διαδικτυακό πόλεμο εναντίον του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Ανήρτησε φωτογραφίες ανθρώπων που παραμορφώθηκαν από τις παρενέργειες μολυσματικών ασθενειών. Αποδόμησε τα επιχειρήματα κατά των εμβολίων. Επιτέθηκε σε αυτούς που τα διατύπωναν. Γρήγορα απέκτησε ένα μεγάλο κοινό και εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Τα εμβόλια δεν είναι άποψη».
Παράλληλα έπεισε την προηγούμενη κυβέρνηση να ψηφίσει νόμο που απαιτεί τον εμβολιασμό όλων των παιδιών προτού πάνε στο νηπιαγωγείο. Παρόλο που υπουργός υγείας είναι σήμερα ένας πολιτικός των «πέντε αστέρων», δεν έχει τολμήσει να αλλάξει αυτή τη διάταξη.
Μια άλλη μέθοδος που εφάρμοσε μια δημοσιογράφος και συγγραφέας η Ρομπέρτα Βίλα ήταν η πειθώ, «Δεν πιστεύω ότι πετυχαίνεις τίποτα με προσβολές», λέει.
Όπως διαπίστωσε, μόνο το 0,5% των ιταλών γονέων είναι σκληροί αντίπαλοι των εμβολίων. Εκείνοι που έχουν αμφιβολίες είναι πολύ περισσότεροι. Προσπάθησε λοιπόν να τους προσεγγίσει λέγοντάς τους ότι έχουν κάθε δικαίωμα να φοβούνται.
Υπάρχουν πολίτες που πείθονται από έναν ειδικό και υπάρχουν άλλοι που ακούνε περισσότερο έναν διανοούμενο ή την κυβέρνηση. Αυτό έχει ευρύτερες συνέπειες. Σημαίνει ότι μια εκστρατεία αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης μπορεί να απαιτεί, προκειμένου να πετύχει, περισσότερες από μια τακτικές, πολλά μηνύματα και διαφορετικούς κομιστές των μηνυμάτων αυτών.
Η αρχή για έναν νέο τρόπο σκέψης γύρω από τις στρατηγικές αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης είναι η ορθή και η εμπεριστατωμένη ενημέρωση.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Δρ. Μιχάλη Βωνιάτη και την σχετική έρευνα που έκανε στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα του εμβολιασμού είναι μόνο θετικά αφού κατάφεραν να εξαλείψουν ασθένειες ολοκληρωτικά.
Όσον αφορά στην σύνδεση των εμβολίων με τον αυτισμό ο κ. Βωνιάτης αναφέρει ότι «τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό».
Tags: Εμβόλια