Το κινεζικό εμβόλιο στην Ουγγαρία- Έρευνα εξηγεί γιατί τα νεογέννητα έχουν αντισώματα
24 Φεβρουαρίου 2021, 07:00
Η Ουγγαρία θα γίνει σήμερα η πρώτη χώρα της ΕΕ που ξεκινά την ανοσοποίηση των πολιτών της με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της κινεζικής εταιρίας Sinopharm. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της κύησης μεταβιβάζουν στο έμβρυο προστατευτικά αντισώματα έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στο Facebook ότι τα εμβόλια της Sinopharm θα χορηγηθούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech. Η Ουγγαρία έχει επίσης αγοράσει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik, το οποίο, όπως και το εμβόλιο της Sinopharm, δεν έχει λάβει έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας, που επικρίνει τη βραδύτητα του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι κατέληξε σε συμφωνία για την αγορά 5 εκατ. δόσεων του εμβολίων της Sinopharm και οι πρώτες 550.000 δόσεις έφθασαν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα.
Τα νέα κρούσματα COVID-19 έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην Ουγγαρία στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που ανυπομονεί να ‘ανοίξει’ εκ νέου την οικονομία, θέλει να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης ύστερα από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εγκεκριμένων από την ΕΕ εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης.
Το πρόγραμμα της Ουγγαρίας περιλαμβάνει επίσης τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την αμερικανική εταιρία Moderna και την AstraZeneca. «Τις επόμενες λίγες ημέρες μπορούμε να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα στην ανοσοποίηση χάρη στο κινεζικό εμβόλιο», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιστβαν Γκιόργκι, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας που είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό. «Αυτό σημαίνει ότι εντός μίας εβδομάδας, ο αριθμός όσων έχουν κάνει εμβόλιο μπορεί να αυξηθεί σε πάνω από 800.000». Συνολικά η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει 407.274 κρούσματα κορωνοϊού, με 14.450 θανάτους.
Αντισώματα κατά την κύηση
Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες που νοσούν από COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγουν προστατευτικά αντισώματα και μπορούν να μεταβιβάσουν μέρος της φυσικής αυτής ανοσίας στο έμβρυο που κυοφορούν. Επιπλέον, οι Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι οι έγκυες θα πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της COVID-19 τόσο προς ίδιον όφελος όσο και για το καλό των παιδιών τους.
Η επιστημονική ομάδα του Κολλεγίου Ιατρικής «Weill Cornell» της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με γιατρούς του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της πόλης ανέλυσαν δείγματα αίματος από 88 γυναίκες που είχαν γεννήσει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο της περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020. Όλες είχαν αντισώματα, ένδειξη ότι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αν και το 58% δεν είχαν συμπτώματα.
Ενώ τα αντισώματα εντοπίστηκαν σε ασυμπτωματικές και συμπτωματικές γυναίκες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συγκέντρωσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνες που είχαν συμπτώματα της νόσου COVID-19. Επίσης διαπίστωσαν ότι το πρότυπο ανταπόκρισης των αντισωμάτων στις επιτόκους ήταν όμοιο με αυτό άλλων ασθενών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι έγκυες έχουν την ίδια ανοσοαπόκριση στον ιό όπως ο γενικός πληθυσμός. Πρόκειται για κάτι που επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένο ότι το ανοσοποιητικό της γυναίκας αλλάζει κατά τη διάρκεια της κύησης.
Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η πλειοψηφία των νεογνών, το 78%, είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα στο αίμα του ομφάλιου λώρου. Δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι κάποιο από τα νεογνά αυτά είχε μολυνθεί απευθείας από κορωνοϊό και όλα ήταν αρνητικά όταν ελέγχθηκαν κατά τον τοκετό. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι τα αντισώματα διαπέρασαν τον πλακούντα και έφτασαν έτσι στην εμβρυϊκή αιματική ροή. Τα νεογνά με τις συμπτωματικές μητέρες είχαν επίσης υψηλότερο αριθμό αντισωμάτων από εκείνα των οποίων οι μητέρες ήταν ασυμπτωματικές.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία υπονοούν ότι οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μεταβιβάσουν στα έμβρυα και τα αντισώματα που παράγονται δια του εμβολιασμού, προστατεύοντας τις ίδιες και τα παιδιά τους από τον κίνδυνο νόσησης στο μέλλον. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο προστατευτικά είναι αυτά τα αντισώματα ή πόσο διαρκεί η προστασία τους.
Η Δρ. Λάουρα Ρίλεϊ πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο ίδιο κολλέγιο και μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης, προσθέτει ότι οι έγκυες γυναίκες που αποφασίζουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν όλες τα άλλα προληπτικά μέσα έναντι του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ερευνήτριες συνεχίζουν τη μελέτη εντάσσοντας στο δείγμα έγκυες που εμβολιάζονται έναντι της COVID-19 αλλά και εμβολιασμένες μητέρες που θηλάζουν ώστε να δουν τι ισχύει και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με τα αντισώματα τους.