ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι κινδύνους ενέχουν για την υγεία τα τεχνητά γλυκαντικά

23 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και άλλους πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα αυτά δεν είναι ακόμη επαρκώς επιβεβαιωμένα, έτσι ορισμένοι κορυφαίοι ερευνητές ζητούν καλύτερα σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές που να διερευνούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των υποκατάστατων ζάχαρης. Οι διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, συνιστούν σε οποιονδήποτε άνω των 2 ετών να προσλαμβάνει λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων του από τρόφιμα με πρόσθετα ζάχαρης.

Πρόσφατα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εφάρμοσε ένα νέο κανόνα που περιορίζει τα πρόσθετα σάκχαρα στα μεσημεριανά γεύματα που προσφέρονται στα δημόσια σχολεία. Ο Michael Goran, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι τα σχολεία θα αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στα τρόφιμα με τεχνητά γλυκαντικά για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

«Υπάρχει αυτή η γενική αντίληψη ότι αυτά τα [τεχνητά] γλυκαντικά είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, αλλά αν χρησιμοποιούνται ευρέως σε παιδιά, δυστυχώς πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνο», είπε.

Όπως μεταδίδει το NBC News, ο Δρ. Dariush Mozaffarian, καρδιολόγος και καθηγητής επιστήμης και πολιτικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts, είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, τα περισσότερα γιαούρτια δεν θα επιτρέπονται πλέον στα σχολικά γεύματα μόλις τεθεί σε ισχύ ο νέος κανόνας.

"Είναι ακριβώς πάνω από το νέο όριο, επομένως είναι πιθανό αυτά τα γιαούρτια να παρασκευάζονται τώρα με μια σειρά γλυκαντικών με αβέβαιες επιπτώσεις στην υγεία", είπε ο Mozaffarian.

Οι επιστήμονες συμφωνούν στις εξής συμβουλές:

Τρώτε όσο περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορείτε.

Όσο λιγότερο επεξεργασμένο ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περιέχει πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά.

«Αν είχα την επιλογή να φάω ένα μπισκότο από το κατάστημα με πολλά γλυκαντικά, ένα μπισκότο από το κατάστημα με φρούτα ή ένα σπιτικό μπισκότο με ζάχαρη, θα επέλεγα το σπιτικό μπισκότο», είπε ο Michael Goran, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. «Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ένα μπισκότο, αλλά ίσως να προσθέσετε λίγη λιγότερη ζάχαρη εκεί», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα