Τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca
12 Μαρτίου 2021, 07:00
Το εμβόλιο της AstraZeneca αρχικά δίχασε την επιστημονική κοινότητα για το ηλικιακό όριο που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη για να χορηγηθεί το σκεύασμα, και αφού αυτό επιλύθηκε, τώρα χώρες όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία σταμάτησαν τη χορήγηση δόσεων λόγω θρομβώσεων στο αίμα που εμφάνισαν οι εμβολιασμένοι.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όπως και ο αντίστοιχος βρετανικός εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, αναφέροντας ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό. Οι δύο ρυθμιστικές αρχές εγγυήθηκαν για την ασφάλεια του εμβολίου, όπως έχει πράξει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ας δούμε κάποια δεδομένα για το εμβόλιο αυτό:
– Αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαζί με τον βρετανικό κολοσσό AstraZeneca. Είναι ένα εμβόλιο «ιικού φορέα»: παίρνει ως υποστήριξη έναν άλλο ιό (έναν αδενοϊό κοινό στους χιμπατζήδες) ο οποίος έχει αποδυναμωθεί και τροποποιηθεί γενετικά για να εμποδίσει τον νέο κορωνοϊό να αναπαραχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο τρόπος του στην παράδοση του γενετικού υλικού στα κύτταρα, διατάσσοντάς τα να επιτεθούν στον SARS-CoV-2, παρουσιάστηκε ως «Δούρειος Ίππος».
- Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνό (σχεδόν 2,50 ευρώ η δόση, με διακυμάνσεις ανάλογα με τα κόστη των τοπικών παραγωγών). Μετά από αίτημα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η AstraZeneca δεσμεύτηκε να μην αποκομίσει κέρδη από το προϊόν αυτό.
- Είναι εύκολο να αποθηκευτεί καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου, δηλαδή μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου, αντίθετα με τα εμβόλια της Moderna και των Pfizer/BioNTech που δεν μπορούν να αποθηκευτούν μακροπρόθεσμα παρά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-20 βαθμοί Κελσίου για το πρώτο, -70 βαθμοί Κελσίου για το δεύτερο). Αυτό διευκολύνει έναν εμβολιασμό σε μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με την AstraZeneca, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 70% (έναντι πάνω από 90% για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna), αποτέλεσμα επικυρωμένο από το επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Στα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, αποκλίσεις στην αποτελεσματικότητα ανάλογα με τη δοσολογία, που συνδέονταν με ένα σφάλμα, είχαν σπείρει αμφιβολίες και προκάλεσαν επικρίσεις, ωθώντας την εταιρία να διενεργήσει πρόσθετες μελέτες.
Η αποτελεσματικότητά του στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αμφισβητήθηκε επίσης στην Ευρώπη, ελλείψει επαρκών στοιχείων, προτού μελέτες εμφανιστούν καθησυχαστικές. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία επέτρεψαν τελικά τη χρήση του γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, ελπίζοντας να επιταχύνουν τις εκστρατείες τους για τον εμβολιασμό. Μελέτη που διεξήχθη από τις υγειονομικές αρχές στην Αγγλία έδειξαν συγκεκριμένα προστασία μεταξύ 60% και 73% έναντι των συμπτωματικών μορφών στα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, με μια μόνο δόση.
Η Δανία ανακοίνωσε χθες την αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca προληπτικά λόγω φόβων που σχετίζονται με τη δημιουργία θρόμβων αίματος σε εμβολιασμένα άτομα. Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας επισήμανε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρόμβων. Εκπρόσωπος της AstraZeneca διαβεβαίωσε ότι «η ασφάλεια του εμβολίου μελετήθηκε ευρέως στις κλινικές δοκιμές της 3ης φάσης και τα στοιχεία που εξετάστηκαν από ομότιμους επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό».
Η Αυστρία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων που παράχθηκαν από το βρετανικό εργαστήριο, μετά τον θάνατο 49χρονης νοσοκόμας που κατέληξε από «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη χορήγησή του.
Άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο, ανέστειλαν αμέσως τη χρήση δόσεων που προέρχονται από την ίδια παρτίδα, η οποία παραδόθηκε σε 17 χώρες και περιλάμβανε ένα εκατομμύριο εμβόλια.