Τι είναι ο άξονας ήπατος-εγκεφάλου και ποια η σχέση του με την άνοια
06 Ιουλίου 2023, 07:00
Eπιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παθήσεις που σχετίζονται με το ήπαρ, όπως η ηπατική ίνωση και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, συνδέονται με γνωστική έκπτωση και αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.
Η φλεγμονή, η οποία εμφανίζεται, τόσο στο συκώτι, όσο και στον εγκέφαλο, φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας σε αυτή τη σύνδεση. Επιπλέον, μελέτες εξέτασαν αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν τώρα άξονα εντέρου-ήπατος-εγκεφάλου και οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, της συλλογής μικροβίων που αποικίζουν τα έντερα μας, μπορεί να επηρεάσει τόσο το ήπαρ (συκώτι) όσο και τον εγκέφαλο.
Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας και διαθέτει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Βοηθά στην επεξεργασία και αποθήκευση των 3 βασικών τύπων θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε από τα τρόφιμα: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Βοηθά επίσης στη διάσπαση και την απεξάρτηση από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τις τοξικές ουσίες στο σώμα και παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή και βοηθά στην πέψη.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ήπαρ και ο εγκέφαλος έχουν στενή σχέση. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας ειδικής σύνδεσης που ονομάζεται άξονας ήπατος-εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τη Δρ Blen Tesfu, γενική γιατρό, ο άξονας ήπατος-εγκεφάλου «αναφέρεται στην αμφίδρομη επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ του ήπατος και του εγκεφάλου».
«Το ήπαρ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο μεταβολισμό διαφόρων ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών και των φλεγμονωδών μεσολαβητών. Σε χρόνιες παθήσεις του ήπατος, η ηπατική ίνωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και απελευθέρωση προφλεγμονωδών μορίων στην κυκλοφορία του αίματος», εξήγησε η Δρ Tesfu.
Τα αποτελέσματα υποστήριξαν την πιθανότητα ύπαρξης μιας σχέσης μεταξύ της υγείας του ήπατος και της γνωστικής λειτουργίας, δεν μπόρεσαν, όμως, να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις στην υγεία του ήπατος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άνοιας, χωρίς περαιτέρω κλινική έρευνα.
Ο Δρ Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος και ηπατολόγος, συμφώνησε, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση του περίπλοκου άξονα ήπατος-εγκεφάλου και πώς συγκεκριμένες παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τόσο του συκωτιού όσο και του εγκεφάλου."
«Παρόλα αυτά, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μελέτης της υγείας του ήπατος ως δυνητικού παράγοντα σε καταστάσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο και ενθαρρύνει την περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών οφελών από τη διαφύλαξη της υγείας του ήπατος για τη συνολική υγεία του εγκεφάλου».