Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η αυχενική δισκοπάθεια
18 September 2019, 09:45
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ενεργούν σαν απορροφητήρες κραδασμών της σπονδυλικής στήλης και επιτρέπουν ένα ευρύ φάσμα κινήσεων σε όλες τις κατευθύνσεις.
Αποτελούνται από ένα σκληρό εξωτερικό περίβλημα, τον ινώδη δακτύλιο, ο οποίος περιβάλλει τον εσωτερικό μαλακό πηκτοειδή πυρήνα.
Η οξεία πρόπτωση (κήλη) του μεσοσπονδυλίου δίσκου δημιουργείται όταν προπίπτει τμήμα του πηκτοειδούς πυρήνα μέσα από ένα ρήγμα του ινώδους δακτυλίου.
Η Κήλη του Μεσοσπονδυλίου Δίσκου μπορεί να πιέσει το νωτιαίο μυελό (μυελοπάθεια) ή/και τις παρακείμενες νωτιαίες ρίζες-νεύρα (ριζοπάθεια).
Τα συμπτώματα
Η κλινική εικόνα της ριζοπάθειας συνίσταται α) στο πολύ έντονο άλγος στο χέρι το οποίο επιδεινώνεται με το βήχα, β) στις διαταραχές της αισθητικότητας και κινητικότητας του χεριού.
Η κλινική εικόνα της μυελοπάθειας περιλαμβάνει συμπτώματα-σημεία όπως αυχεναλγία, μουδιάσματα στα χέρια, δυσκολία στη βάδιση και δυσκολία στις λεπτές κινήσεις των χεριών (δεν μπορεί να ξεκουμπώσει ένα κουμπί, να πιάσει καλά ένα κουτάλι και άλλα).
Οι εξετάσεις
Όσον αφορά την απεικονιστική διερεύνηση της αυχενικής δισκοπάθειας, η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής. Αναδεικνύει πολύ καλά την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου καθώς επίσης και τα πιεστικά φαινόμενα επί των νωτιαίων νεύρων και του αυχενικού μυελού.
Οι απλές ακτινογραφίες (X-rays) της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης έχουν περιορισμένη αξία για την διερεύνηση βλάβης των αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων. Παρόλα αυτά, μπορούν να αναδείξουν στοιχεία όπως στένωση(συγγενή) του σπονδυλικού σωλήνα, εξαφάνιση της φυσιολογικής λορδώσεως, μείωση του εύρους του μεσοσπονδυλίου διαστήματος και προβολή οστεοφύτων. Τέλος, οι δυναμικές ακτινογραφίες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (κάμψη-έκταση) μπορούν να αναδείξουν εικόνα υπεξαρθρήματος.
Η αξονική τομογραφία (CT) καθώς επίσης και η αξονική μυελογραφία (CT-Myelography) έχουν σαφή ένδειξη όταν δεν μπορεί να λάβει χώρα η μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία
Η θεραπεία της αυχενικής δισκοπάθειας μπορεί να είναι συντηρητική η χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει: α) τα αναλγητικά, β) τον αυχενικό κηδεμόνα (κολάρο) και γ) την εφαρμογή έλξεων.
Το 90% των ασθενών με αυχενική ριζοπάθεια, λόγω κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου, βελτιώνονται με τη συντηρητική αγωγή.
Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις: α) στο οξύ, συνεχές άλγος παρά τη λήψη συντηρητικών μέτρων και β) την παρουσία νευρολογικού ελλείμματος(αδυναμία στην κίνηση-διαταραχές στην αίσθηση), ειδικά όταν αυτό έχει προοδευτικό χαρακτήρα.
Η κλασική χειρουργική προσπέλαση που χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών με αυχενική δισκοπάθεια, με πιεστικά φαινόμενα επί των νωτιαίων νεύρων (ριζοπάθεια) ή του μυελού (μυελοπάθεια), είναι η Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία (Anterior Cervical Discectomy with Fusion).
Τα αποτελέσματα της Πρόσθιας Αυχενικής Δισκεκτομής είναι εξαιρετικά με το ποσοστό της επιτυχίας να αγγίζει το 95-100%. Οι ασθενείς την επόμενη ημέρα από τη χειρουργική επέμβαση εξέρχονται από το νοσοκομείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα επανέρχονται στις καθημερινές τους ασχολίες.
Σπυρίδων Λαφαζάνος, MD, PhD
Νευροχειρουργός