ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η χοληστερόλη;

24 Ιουνίου 2019, 10:38

images

Η χοληστερόλη είναι σημαντικό λιπώδες συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων, το οποίο παράγεται κυρίως από το ήπαρ. Ωστόσο, η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης συνιστά έναν από τους βασικούς προδιαθεσιακούς παράγοντες για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι γιατί τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης ενοχοποιούνται για τη στένωση του αυλού των στεφανιαίων αρτηριών. Το λιπώδες συστατικό της χοληστερόλης, μαζί με άλλα συστατικά, εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, δημιουργώντας αθηροσκληρωτικέςπλάκες. Οι αθηρωματικές πλάκες κατακάθονται στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες, ωστόσο, δεν είναι οι μόνες που βλάπτονται από την αθηροσκλήρωση. Αθηροσκληρωτικές πλάκες μπορεί να σχηματιστούν σε οποιαδήποτε αρτηρία του κυκλοφορικού συστήματος και, ως εκ τούτου, η αιματική ροή μπορεί να περιοριστεί σε οποιοδήποτε όργανο του συστήματος. Άρα τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συνιστούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για όλα τα όργανα, κυρίως όμως για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και το έντερο.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης, η HDL και η LDL χοληστερόλη ή, όπως συνηθίζεται να λέγονται, η «καλή» και η «κακή» χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης ωφελούν τον οργανισμό, ενώ τα υψηλά επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, καθώς αποτελούν παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για στεφανιαία νόσο, αλλά και για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι δύο τύποι χοληστερόλης εξετάζονται αναλογικά, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα «καλής» και μειωμένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, προκειμένου η τιμή του λόγου της HDL/LDL χοληστερόλη να μην ξεπερνά το 5,0.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση μειωμένου λόγου HDL/LDL είναι η διατροφή, η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και η σωματική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν πλήρη λιπαρά, και να αυξήσετε την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, τα οποία προέρχονται από την κατανάλωση φυτικών ελαίων, λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Σχετικά Άρθρα