ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι η ανεμευλογιά;

21 Ιουνίου 2019, 11:07

images

Η ανεμευλογιά, ή ανεμοβλογιά όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μία ήπια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς και του έρπητα ζωστήρα. Ο ίδιος ιός μετά από μια μεγάλη λανθάνουσα περίοδο προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα και στους ενήλικες. Η ανεμευλογιά προσβάλλει κυρίως το δέρμα και το εσωτερικό (βλεννογόνο) του στόματος και του λαιμού. Αφού κυκλοφορήσει στο σώμα, ο ιός έχει μία περίοδο επώασης 7 έως 21 ημερών.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κύριο και συχνά το πρώτο σύμπτωμα της ανεμευλογιάς είναι ένα εξάνθημα. Ομάδες μικρών κόκκινων κηλίδων με υγρό εμφανίζονται σε πολλά σημεία του σώματος. Μετά από μερικές ημέρες, οι κηλίδες (σπυράκια) σκάνε ή ξεραίνονται και στη συνέχεια κάνουν κακάδι. Τα σπυράκια αυτά προκαλούν έντονη φαγούρα και είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς να τα πειράξει. Εκείνα που βρίσκονται γύρω από το στόμα, τα μάτια ή στον κόλπο μπορεί να είναι πολύ επώδυνα. Το παιδί μπορεί να έχει ελαφρύ πυρετό, αλλά συνήθως δεν φαίνεται άρρωστο. Ωστόσο, οι ενήλικες που έχουν ανεμευλογιά έχουν συχνά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης για 2 έως 3 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος. Τα παιδιά αναρρώνουν πολύ γρήγορα, σε 7-10 ημέρες, αλλά οι ενήλικες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές και αναρρώνουν αργότερα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Η ανεμευλογιά είναι μία αρκετά συνήθης και πολύ μεταδοτική παιδική ασθένεια και σπάνια εμφανίζεται σε ενήλικες. Αν πειραχθεί πολύ, το εξάνθημα μπορεί να μολυνθεί και να παράγει πύον. Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μία αντιβιοτική αλοιφή ή φάρμακο αν το εξάνθημα μολυνθεί.

Ποια είναι η θεραπεία;

 Η εφαρμογή λοσιόν βοηθά στην ανακούφιση από τη φαγούρα. Αν το εξάνθημα στο στόμα ή γύρω από τα μάτια είναι επώδυνο, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα παυσίπονο. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή ενήλικες που έχουν ή μπορεί να έχουν ανεμευλογιά, καθώς η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μία πιθανώς θανατηφόρο πάθηση. Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.


* Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν θεραπευτική πρόταση, δεν υποκαθιστούν την ιατρική διάγνωση ή/και περίθαλψη, καθώς και τις οδηγίες που μόνο οι γιατροί έχουν την ευθύνη να δώσουν.

Σχετικά Άρθρα