Τι είναι η αδενομύωση στη γυναικολογία και τι προκαλεί
16 Μαΐου 2022, 16:00
Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης πάθηση. Είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ο αριθμός των γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με αυτή, καθώς αρκετές μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από γυναικολογική πάθηση. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι 34% των γυναικών ηλικίας 18-30 ετών πάσχει από αδενομύωση.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Παρατεταμένες περιόδους με μη φυσιολογική αιμορραγία,
- επώδυνες ή ακανόνιστες περιόδους,
- προεμμηνορροϊκό πυελικό πόνο και αισθήματα βάρους ή δυσφορίας στη λεκάνη,
- προβλήματα γονιμότητας,
- πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή περίεργες κινήσεις του εντέρου (λιγότερο συχνό).
Ο καθηγητής Andrew Horne, καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG), εξήγησε την κατάσταση ως εξής:
«Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν κύτταρα διεισδύουν στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βαριές και/ή επώδυνες περιόδους, καθώς και πυελικό πόνο και δυσφορία. Το 1/3 των ατόμων με αδενομύωση δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, αλλά εκείνα που το παρουσιάζουν μπορεί να έχουν συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και η αδενομύωση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας».
Οι γιατροί περιέγραψαν για πρώτη φορά την αδενομύωση σε μελέτη του 1947, έχοντας εξετάσει σχεδόν 2.000 μήτρες μετά από υστερεκτομή. Μέχρι πρόσφατα, η ιστολογική εξέταση της μήτρας ήταν ο μόνος τρόπος διάγνωσης της αδενομύωσης.
Ωστόσο, η πρόοδος στην τεχνολογία απεικόνισης επιτρέπει πλέον στους γιατρούς να ανιχνεύσουν την αδενομύωση με υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Έτσι, οι ειδικοί μπορούν τώρα να θεωρήσουν την πάθηση ως πιθανή αιτία μη φυσιολογικής αιμορραγίας της μήτρας, εμμηνορροϊκού πόνου ή προβλημάτων γονιμότητας σε ένα νεότερο πληθυσμό.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, οι θεραπείες για την αδενομύωση είναι παρόμοιες με εκείνες που προσφέρονται για άλλες παθήσεις της εμμήνου ρύσεως, όπως υπογράμμισε η Δρ Sherry A. Ross γυναικολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια:
«Οι καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για κάποια με αδενομύωση που εξακολουθεί να θέλει να συλλάβει, θα εξαρτηθούν από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι χρήσιμα για τις κράμπες της περιόδου και τον πυελικό πόνο. Το αντισυλληπτικό χάπι και το σπιράλ προγεστερόνης θα ελέγξουν τις βαριές και ακανόνιστες περιόδους και τις κράμπες της περιόδου». Οι ορμονικές θεραπείες μπορεί, τέλος, να έχουν επιπλέον οφέλη.
Tags: αδενομύωση