ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής την επόμενη δεκαετία

12 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Νέα τεχνολογία που εντοπίζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής για τα επόμενα 10 χρόνια, «αλλάζει το παιχνίδι», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανιχνεύει πιθανή φλεγμονή στην καρδιά που δεν διακρίνεται στις αξονικές τομογραφίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστών. Ένα πιλοτικό έργο, που υποστηρίζεται από το NHS England, εκτελείται σε 5 νοσοκομεία στην Οξφόρδη, το Μίλτον Κέινς, το Λέστερ, το Λίβερπουλ και το Γούλβερχαμπτον.

Ο δημιουργός του, η εταιρεία spinout του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Caristo Diagnostics, δήλωσε ότι έχει θέσει ως επόμενο στόχό, της την προσαρμογή της τεχνολογίας για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

«Αυτή η τεχνολογία … αλλάζει το παιχνίδι γιατί για πρώτη φορά μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις βιολογικές διεργασίες που είναι αόρατες για το ανθρώπινο μάτι, οι οποίες προηγούνται της ανάπτυξης στενώσεων και μπλοκαρισμάτων [μέσα στην καρδιά]», δήλωσε ο καθηγητής Keith Channon, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ως μέρος του πιλοτικού προγράμματος, ασθενείς που υποφέρουν από πόνο στο στήθος και παραπέμπονται για αξονική τομογραφία ρουτίνας, υποβάλλονται σε έλεγχο από την πλατφόρμα AI CaRi-Heart της Caristo Diagnostics.

Ένας αλγόριθμος, ο οποίος ανιχνεύει τη στεφανιαία φλεγμονή, στη συνέχεια αξιολογείται από εκπαιδευμένους χειριστές για να επαληθεύσει το εύρημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη φλεγμονή, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανατηφόρων καρδιακών προσβολών.

Το British Heart Foundation (BHF) εκτιμά ότι περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακές παθήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το ετήσιο κόστος για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι 7,4 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Περίπου 350.000 ασθενείς παραπέμπονται για αξονική τομογραφία καρδιάς κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το BHF.

Η μελέτη Orfan (Παράγοντες Κινδύνου της Οξφόρδης και μη επεμβατική απεικόνιση) στην οποία συμμετείχαν 40.000 ασθενείς και δημοσιεύτηκε στο Lancet, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το 80% των ανθρώπων παραπέμφθηκαν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς καθορισμένο σχέδιο πρόληψης ή θεραπείας.

Εστιάζοντας σε αυτή την κοόρτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εάν εντοπιζόταν φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες, οι ασθενείς είχαν 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα 10 χρόνια.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία AI, στο 45% αυτών των ασθενών συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική αγωγή ή έγινε σύσταση για αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να αποτρέψουν τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προσβολών.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Μεγάλης Βρετανίας, αξιολογεί επί του παρόντος την τεχνολογία για να καθορίσει εάν θα πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο του NHS.

Σχετικά Άρθρα