Τα μιτοχόνδρια συμμετέχουν στην καταπολέμηση της Νόσου Αλτσχάιμερ
24 Μαΐου 2024, 07:00
Παρόλο που οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την ακριβή αιτία της Νόσου Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συσσώρευση ορισμένων πρωτεϊνών - βήτα-αμυλοειδούς και ταυ- στον εγκέφαλο, είναι ένας βασικός παράγοντας εμφάνισης της ασθένειας. «Το κοινό χαρακτηριστικό των νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης είναι η συσσώρευση μεγάλων μαζών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που ονομάζουμε αδιάλυτα πρωτεϊνικά συσσωματώματα», δήλωσε στο Medical News Today ο Edward Anderton, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο The Buck Institute for Research on Aging στην Καλιφόρνια και συν-συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό GeroScience.
«Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, η πρωτεΐνη [βήτα-αμυλοειδές] σχηματίζει συσσωματώματα που ονομάζονται πλάκες, και αυτά συνδέονται στενά με περιοχές νευρωνικού θανάτου και φλεγμονής του εγκεφάλου που προκαλεί ασθένεια», σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Anderton, αυτές οι πλάκες περιέχουν εκατοντάδες πρόσθετες πρωτεΐνες που έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα.
Για το λόγο αυτό, μαζί με άλλους ερευνητές από το Ινστιτούτο Buck για την Έρευνα για τη Γήρανση στην Καλιφόρνια, αποφάσισαν να εξετάσουν πώς η συσσώρευση αδιάλυτων πρωτεϊνών, γενικά, μπορεί να επιταχύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο σκουληκιών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, τόσο η φυσική διαδικασία γήρανσης, όσο και το βήτα-αμυλοειδές καθιστούν πολλές πρωτεΐνες αδιάλυτες.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ένωση για να ενισχύσουν την ποιότητα της υγείας των μιτοχονδριακών αξιόπιστων πηγών στις πρωτεΐνες που είχαν γίνει αδιάλυτες, καθυστερώντας αποτελεσματικά τις τοξικές επιδράσεις του βήτα-αμυλοειδούς.
Τα μιτοχόνδρια, οι λεγόμενες ηλεκτρικές δυνάμεις του κυττάρου, έχουν γίνει πρόσφατα το επίκεντρο της έρευνας για το Αλτσχάιμερ, καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να δουν εάν η «επισκευή» των μιτοχονδρίων που σταματούν να λειτουργούν καλά με την ηλικία, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Η Verna R. Porter, MD, νευρολόγος και διευθύντρια της Άνοιας, της Νόσου Alzheimer και των Νευρογνωστικών Διαταραχών στο Pacific Neuroscience Institute στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, είπε ότι, με τα ευρήματα της μελέτης να υποδεικνύουν ότι η βελτίωση της μιτοχονδριακής υγείας, μπορεί να αναστρέψει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις της τοξικότητας των βήτα-αμυλοειδών, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για πολλές πιθανές παρεμβάσεις, όπως φαρμακολογικές προσεγγίσεις, συμπληρώματα διατροφής και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής.
«Περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών με τους οποίους [βήτα-αμυλοειδές] διαταράσσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και οδηγεί στη μη διάλυση των πρωτεϊνών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσαφήνιση αυτών των οδών, αποκαλύπτοντας επιπλέον πιθανούς θεραπευτικούς στόχους», σημείωσε.
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ