Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσου του Crohn
20 Μαρτίου 2023, 09:00
Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη νόσο του Crohn, μία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στην οποία προκαλείται φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μία νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποφάσισε να εστιάσει στο εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και ενός αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης της νόσου του Crohn.
Η νέα μελέτη είναι στην πραγματικότητα μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 5 υφιστάμενων μελετών κοόρτης που διεξήχθησαν μεταξύ 2020 και 2022 και παρουσιάζεται στο Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Οι μελετητές διερεύνησαν μια σχέση μεταξύ αυτών των τροφίμων και των IBD - συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας - και αφορούσαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική σχέση μεταξύ των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και της ελκώδους κολίτιδας, ενώ υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ UPFs και Crohn μπορεί να είναι η εντερική δυσβολία, μια ανισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου.
Η συχνότητα εμφάνισης της Crohn αυξάνεται στις ΗΠΑ και παγκοσμίως για λόγους που δεν είναι ακόμη σαφείς. Ωστόσο, αυτή η αύξηση συμπίπτει με τις αναφερόμενες «μετατοπίσεις στα μικροβιώματα του ανθρώπινου εντέρου που παρατηρούνται κυρίως σε βιομηχανοποιημένες, τεχνολογικά προηγμένες και οικονομικά εύπορες κοινωνίες», εξήγησε ο Δρ Eugene B. Chang, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ο οποίος ειδικεύεται στο εντερικό μικροβίωμα.
«Αυτή η τάση έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλών σύνθετων ανοσολογικών, μεταβολικών, νευρολογικών και νεοπλασματικών διαταραχών που προηγουμένως ήταν λιγότερο συχνές ή σπάνιες πριν από 150 χρόνια», δήλωσε ο Δρ Chang.
Τέλος, δήλωσε ότι μια τέτοια «ανησυχητική» αύξηση τέτοιων διαταραχών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί λογικά να αποδοθεί μόνο σε αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το περιβάλλον και στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, παρά σε κάποιο είδος γενετικής παρέκκλισης στον παγκόσμιο πληθυσμό.