Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την απόκρισή μας στο στρες
14 Νοεμβρίου 2024, 09:00
Ο τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τις ενέργειες του εγκεφάλου, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους τομείς μελέτης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cell Metabolism διερεύνησε πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζει την απόκριση στο στρες. Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη μελέτη, ήθελαν να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την απόκριση στο στρες.
Αρχικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του κιρκάδιου συστήματος του οργανισμού και της απόκρισής του στο στρες. Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στη ρύθμιση βασικών σωματικών λειτουργιών, όπως οι κύκλοι ύπνου- εγρήγορσης, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του 24ώρου.
Η απόκριση στο στρες - «χαρακτηρίζεται ως μια ταχεία προσαρμοστική διαδικασία σε πραγματικό ή αντιληπτό κίνδυνο», όπως σημειώνουν οι επιστήμονες - μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.
Οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης εξήγησαν περαιτέρω ότι ένα από τα βασικά μονοπάτια που βοηθά με πληροφορίες σχετικά με τον κιρκάδιο ρυθμό και την απόκριση στο στρες, είναι ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA). Αυτό το μονοπάτι διαδραματίζει επίσης ρόλο στο πώς τα βακτήρια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν, τόσο τη συμπεριφορά, όσο και τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια στα οποία δεν είχαν εντοπιστεί μικρόβια και ποντίκια ομάδας ελέγχου για να βοηθήσουν στη μελέτη της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της απόκρισης στο στρες. Συνέλεξαν δεδομένα από δείκτες όπως δείγματα αίματος, απεικόνιση εγκεφάλου, δοκιμές συμπεριφοράς και ανάλυση ιστών.
Κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ποντίκια ελέγχου για να διαπιστώσουν ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές επενέβησαν στη μικροχλωρίδα του εντέρου μερικών ποντικών, χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά και στη συνέχεια εξέτασαν τα ποντίκια χωρίς μικρόβια.
Μελετώντας αυτά τα ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αυτή η μείωση της μικροχλωρίδας, επηρέασε τον ημερήσιο ρυθμό των επιπέδων κορτικοστερόνης στο πλάσμα των ποντικών. Το ανθρώπινο ισοδύναμο της κορτικοστερόνης είναι η κορτιζόλη, ένα γλυκοκορτικοειδές. Τα γλυκοκορτικοειδή επιδρούν στην απόκριση στο στρες και τους κιρκάδιους ρυθμούς.
Περαιτέρω ανάλυση ποντικών, οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τον κεντρικό κιρκάδιο ρυθμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν περαιτέρω ότι οι αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, μπορεί να αλλάξουν τον ρυθμό των μονοπατιών του στρες σε μέρη του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την «απόκριση στο στρες» και ότι η εξουδετέρωση των μικροβίων αλλάζει τους 24ωρους ρυθμούς του άξονα HPA.
Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να φροντίσουμε την υγεία του εντέρου ως βασικό μέρος της συνολικής ευημερίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια από τους γιατρούς και άλλους ειδικούς για να καθορίσουν ποια βήματα προς τη βελτίωση της υγείας του εντέρου θα ήταν πιο ωφέλιμα για αυτούς.
Tags: Άγχος, Βακτήρια στο έντερο, έντερο, μικροβίωμα