Στο σάλιο και το στόμα "κρύβεται" ο κορωνοϊός ακόμα και στους ασυμπτωματικούς
26 Μαρτίου 2021, 07:00
Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει και τα κύτταρα του στόματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι «το στόμα, μέσω των μολυσμένων κυττάρων του, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη λοίμωξη COVID-19 από ό,τι είχε θεωρηθεί ως τώρα».
Η μόλυνση του στόματος, πέρα από συμπτώματα όπως η απώλεια της γεύσης, η ξηροστομία και οι άφθες, πιθανώς δείχνει ότι το στόμα παίζει ρόλο στην μετάδοση του ιού μέσω του σάλιου, όταν αυτό περιέχει μεγάλο ιικό φορτίο... Οι ερευνητές, με επικεφαλής επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Medicine, ανέφεραν ότι ήταν γνωστό ότι το σάλιο των ασθενών με COVID-19 μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες του κορωνοϊού. Αυτό για το οποίο δεν ήταν βέβαιοι, είναι από πού προέρχεται ο κορωνοϊός του σάλιου.
Στους ασθενείς με COVID-19 που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, ο ιός στο σάλιο πιθανώς προέρχεται, εν μέρει τουλάχιστον, από τα εκκρίματα της μύτης και των πνευμόνων. Όμως η ίδια εξήγηση δεν μπορεί να ισχύει για το πώς υπάρχει κορωνοϊός στο σάλιο ασθενών χωρίς συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα!
Οι ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένα μέρη του στόματος είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από τον κορωνοϊό, κάτι που επιβεβαίωσαν με την ανάλυση δειγμάτων από ασθενείς που είχαν πεθάνει λόγω COVID-19. Ακολούθησε η ανακάλυψη ότι ακόμη και σε ανθρώπους με ήπια ή ασυμπτωματική COVID-19 υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης των ιστών του στόματος τους από τον ιό.
Τέλος, οι επιστήμονες έδειξαν εργαστηριακά ότι το σάλιο των ασυμπτωματικών μπορεί να μολύνει τα κύτταρα υγιών ανθρώπων, κάτι που εγείρει την πιθανότητα ότι ακόμη και άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν σε άλλους τη λοίμωξη COVID-19 μέσω του σάλιου.
«Όταν το μολυσμένο σάλιο καταπίνεται ή μικροσκοπικά σωματίδια του εισπνέονται, πιστεύουμε ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό SARS-CoV-2 βαθύτερα στο λαιμό, στους πνεύμονες ή ακόμη και στο έντερο μας», δήλωσε ο Κέβιν Μπερντ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόριας Καρολίνας.
Αναφέρουν ωστόσο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων και να προσδιορισθεί η ακριβής εμπλοκή του στόματος στη λοίμωξη από κορωνοϊό, καθώς και η συμμετοχή του στη μετάδοση του ιού τόσο εντός όσο και εκτός του σώματος ενός ασθενούς.
Tags: Covid-19, Sars-Cov-2, εμβόλιο κορωνοϊού, Κορωνοϊός, πανδημία