ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ελλάδα αυξήθηκαν οι νοσηλείες με κορωνοϊό, τα κρούσματα κοκκύτη και λιστερίωσης

02 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Με κοκτέιλ ιώσεων και μικροβιακών λοιμώξεων ξεκινούν τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς οι αρμόδιες αρχές ενημερώνουν τις τελευταίες εβδομάδες για αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων COVID-19, κοκκύτη και λιστερίωσης. 

«Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου, είναι ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποια φάση διαγιγνώσκονται με COVID-19. Σε σχέση με πέρυσι, την ίδια περίοδο, ενώ η επιδημιολογική καμπύλη ήταν καθοδική, φέτος βλέπουμε ότι έχουμε μπει σε ανοδική πορεία. Η αντίστοιχη περίοδος που ήταν ανοδική η πορεία το καλοκαίρι του 2023 ήταν 4 με 5 εβδομάδες αργότερα. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μία μετατόπιση της έξαρσης νωρίτερα. Είναι νωρίς να το πούμε με σιγουριά, αλλά έχουμε μια σημαντική πιθανότητα η αυξημένη κυκλοφορία να ξεκινήσει νωρίτερα το φετινό καλοκαίρι», αναφέρουν στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Οι θερινές εξάρσεις, εξαρτώνται αποκλειστικά από την έλευση μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μεταδίδονται και να ξεφεύγουν από την ανοσία, αναφέρει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο καθηγητής εξηγεί ότι και φέτος η συγκεκριμένη έξαρση σχετίζεται με την έλευση των λεγόμενων παραλλαγών FLiRT, οι οποίες ονομάζονται έτσι από τα αμινοξέα που έχουν στην πρωτεΐνη της ακίδας και δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά για μία πλειάδα στελεχών όπως είναι το ΚP.2 το JN.1,7, τα οποία ευθύνονται για την πολύ εύκολη μετάδοση του ιού ακόμα και σε χώρους που είναι ανοιχτοί. «Και γι' αυτό το λόγο οι ευπαθείς είναι καλό να φοράνε μάσκα όταν έρχονται σε συγχρωτισμό και όταν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και αν βγουν θετικοί να αναζητήσουν έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή να πάνε να πάρουν αντιικά φάρμακα», καταλήγει.

Αύξηση καταγράφουν και τα κρούσματα λιστερίωσης τπου είναι τροφιμογενές νόσημα. Συνολικά, το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν 266 κρούσματα λιστερίωσης στην Ελλάδα. Αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ, κατά το χρονικό διάστημα 01/01/2023-31/12/2023 δηλώθηκαν 31 κρούσματα λιστερίωσης. Από τα 31 κρούσματα, 2 διακομίστηκαν σε υγειονομικές μονάδες του εξωτερικού, λόγω του ότι ήταν αλλοδαπής εθνικότητας και δεν ήταν δυνατή η παρακολούθηση της έκβασής τους. Στο σύνολο των υπόλοιπων 29 κρουσμάτων, 11 (37,9%) κατέληξαν. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 67 έτη (ελάχιστη: 0 έτη, μέγιστη: 92 έτη) ενώ 18 (58,1%), ήταν άνδρες. Τρία κρούσματα ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ένα εξ αυτών, εισαγόμενο.

Δεκαοκτώ (58,1%) κρούσματα, είχαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Στο σύνολο των 29 κρουσμάτων, 19 (65,5%) ήταν ανοσοκατεσταλμένα άτομα, 2 (6,9%) ήταν εγκυμονούσες και 2 (6,9%) ήταν νεογνά. Σε μία (1-50%) εκ των δύο εγκύων, επήλθε αυτόματη αποβολή και σε μία (1-50%) πρόωρος τοκετός. Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και το 2024, όπου έως και τις 11/04/2024 δηλώθηκαν 12 κρούσματα λιστερίωσης.

Η λιστερίωση είναι τροφιμογενές νόσημα, που προκαλείται από το αναερόβιο Gram θετικό βακτήριο Listeria monocytogenes. Η θνητότητα της λιστερίωσης είναι μεγάλη, σε σύγκριση με τα άλλα τροφιμογενή νοσήματα. Εκδηλώνεται κατά κανόνα σε εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους, καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής ή γαστρεντερίτιδας, μέχρι σοβαρά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αλλά συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Ελλάδας για την έξαρση του κοκκύτη σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Σημειώνεται πως μεγάλη είναι και η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα στοιχεία να προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έως τις 16 Ιουνίου είχαν εντοπιστεί 264 κρούσματα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί ολόκληρο το 2023 ήταν μόλις 9. Τα θύματα του κοκκύτη ήταν τρία, εκ των οποίων τα δύο ήταν βρέφη έως δύο μηνών και το τρίτο ήταν ενήλικας.

Από τα φετινά κρούσματα που έχουν δηλωθεί, το 58% αφορά σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μικρότερης των 18 ετών. Ειδικότερα το 15% αφορά σε βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών, ενώ το 42% των κρουσμάτων αφορά σε ενήλικα άτομα.

Σχετικά Άρθρα