ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Sars-Covid-19: Ειδήσεις και νέα για την επόμενη μέρα που δεν περιμέναμε να ακούσουμε

27 Απριλίου 2020, 07:00

images

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, οι ασυνήθιστες ειδήσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη και εμείς θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε την υπομονή και την ανοχή μας για να αντεπεξέλθουμε στη νέα εποχή μπροστά μας... Όπως έγινε γνωστό χθες, οι αρχές απέκλεισαν δύο εκτροφεία βιζόν στη νότια Ολλανδία, αφού διαπιστώθηκε ότι κάποια ζώα ήταν θετικά στον νέο κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, η Turkish Airlines μετατρέπει τα επιβατηγά αεροσκάφη της σε cargo σε μία προσπάθεια επιβίωσής της ενώ δύο άσχετες μεταξύ τους έρευνες δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός παραμένει στον αέρα αλλά και στα πατώματα...

Άνθρωποι κόλλησαν σε μικρά ζώα τον νέο κορωνοϊό

Στα εκτροφεία που βρίσκονται στις κωμοπόλεις Γκέρμετ-Μπάκελ και Λάαρμπεκ, στα ανατολικά της Αϊντχόβεν της Ολλανδίας όπου τα κρούσματα σε ανθρώπους ανέρχονται στα 37.000 και οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.400, μερικά βιζόν παρουσίασαν τη νόσο.

«Τα βιζόν παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, όπως δυσκολία στην αναπνοή», ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Πολλοί εργαζόμενοι στο εκτροφείο εμφάνιζαν συμπτώματα του κορωνοϊού, πιστεύουμε επομένως ότι τον μετέδωσαν στα ζώα», πρόσθεσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς ή τα ζώα εκτροφής παίζουν κάποιον ρόλο στην εξάπλωση του ιού». Υπάρχουν όμως πολλά κρούσματα που δείχνουν ότι τα βιζόν, όπως και οι νυφίτσες «είναι δεκτικά στον ιό».

Η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν διέταξε να κλείσει ένας δρόμος που περνάει κοντά από τα δύο εκτροφεία και συμβούλευσε τους πολίτες να μην τα πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 400 μέτρων.  Η εκτροφή βιζόν για τη γούνα τους είναι μια δραστηριότητα αμφιλεγόμενη στην Ολλανδία και το 2016 το δικαστήριο της χώρας διέταξε να κλείσουν οι φάρμες αυτές μέχρι το 2024.

Μεγάλες αλλαγές στην τουρκική πολιτική αεροπορία

Όπως έγινε γνωστό, η Turkish Airlines μετατρέπει τα επιβατηγά αεροσκάφη της σε cargo σε μία προσπάθεια επιβίωσής της εν μέσω κορωνοϊού. Η μείωση της επιβατικής κίνησης στα τουρκικά αεροδρόμια ανήλθε σε 18,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, με το συνολικό αριθμό των επιβατών που διακινήθηκαν το διάστημα αυτό να φτάνει τα 33,6 εκατ. Σε ό,τι αφορά στους εγχώριους επιβάτες, η πτώση ήταν μεγαλύτερη, της τάξης του 21%.

Για τον λόγο αυτό η «Turkish Airlines» έχει προχωρήσει στην μετασκευή των αεροσκαφών της όπως έκανε και η θυγατρική της, «Turkish Cargo» που μετέτρεψε τα επιβατηγά αεροσκάφη. Πρόκειται για αεροσκάφη Boeing 777 και Airbus 330, που ενισχύσουν με 60 επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Σε αντίστοιχη μετατροπή 18 επιβατηγών αεροσκαφών της έχει προχωρήσει και η εταιρεία χαμηλού κόστους «SunExrpess», που αποτελεί κοινοπραξία της «Turkish Airlines» με τη «Lufthansa».

Και δύο έρευνες μας επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτευόμαστε για τη μεταδοτικότητα του Sars-Covid-19

Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από τα σταγονίδια που "εκτοξεύονται" με το φτέρνισμα και τον βήμα σε μια ακτίνα ακόμη και 4 μέτρων και μπορεί επίσης να μεταφέρεται από τα παπούτσια μας. Ωστόσο, «η ουσία είναι ότι η διατήρηση κάποιας απόστασης από τους άλλους είναι καλύτερη από το να μην διατηρείται καμία απόσταση», σημειώνει ο γιατρός Robert Glatter, ο οποίος εργάζεται στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. 

Μία μελέτη που έγινε στη πόλη Γιουχάν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι εκπνέουν, τα βαρύτερα σταγονίδια (που ενδέχεται να περιέχουν τον ιό) τείνουν να πέφτουν στο έδαφος λόγω της βαρύτητας, ενώ τα ελαφρύτερα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα. Και το ποσοστό του ιού που βρέθηκε στα νοσοκομεία που έγινε η έρευνα ήταν στο 70% επί των δειγμάτων σε σκληρές επιφάνειες και πατώματα. Και οι σόλες παπουτσιών μπορεί να λειτουργούν ως φορείς του από χώρο σε χώρο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Emerging Infectious Diseases.

Αλλά μια ακόμα μελέτη για τα εκπνεόμενα σταγονίδια δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine με την ομάδα ερευνητών από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας να έχει χρησιμοποίησε τεχνολογία λέιζερ για να εξετάσει τη διασπορά σταγονιδίων από το στόμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σταγονίδια διασκορπίζονταν στον αέρα. Ωστόσο η διασπορά αυτή σταμάτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της όταν χρησιμοποιήθηκε μάσκα στην προσομοίωση.

Περνάμε λοιπόν στη νέα εποχή βγάζοντας τα παπούτσια μας πριν μπούμε στο σπίτι, σφουγγαρίζοντας με χλωρίνη τα πατώματα και φορώντας μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους εκτός του σπιτιού μας και του προσωπικού μας αυτοκίνητου εφόσον σε αυτό μπαίνουμε μόνοι ή με μέλη της οικογένειας με τους οποίους ζούμε μαζί.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα