Roberta Flack: Υποφέρει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση
18 Νοεμβρίου 2022, 16:00
Η βραβευμένη με Grammy μουσικός Roberta Flack έχει διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, επίσης γνωστή ως ALS ή νόσος του Lou Gehrig. Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα (ALS) είναι μια προοδευτική ασθένεια του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, οδηγώντας στη νέκρωση κυττάρων.
Η ασθένεια επηρεάζει ειδικά τους κινητικούς νευρώνες. Όταν οι τελευταίοι νεκρώνονται, ο εγκέφαλος δεν είναι πλέον σε θέση να ενεργοποιήσει αυτούς τους μύες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ατροφία συγκεκριμένων μυών και οδηγεί σε παράλυση. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να χάσουν την ικανότητα να κινούνται, να τρώνε, να μιλούν και να αναπνέουν. Το 2017, υπήρχαν περίπου 18.000 έως 32.000 περιπτώσεις ALS στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το πιο κοινό αρχικό σύμπτωμα της ALS είναι μυϊκή αδυναμία - η οποία είναι συνήθως ανώδυνη-. Ο Δρ Stephen Goutman, διευθυντής της κλινικής Pranger ALS και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Αριστείας ALS στο Michigan Medicine στο Ann Arbor, δήλωσε ότι η μυϊκή αδυναμία ξεκινά συνήθως σε μια περιοχή του σώματος και στη συνέχεια εξαπλώνεται και σε άλλες.
Τα συμπτώματα της ALS γενικά ξεκινούν σταδιακά, αλλά μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, ανάλογα με το ποιοι κινητικοί νευρώνες επηρεάζονται.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Αδυναμία ή κόπωση στα πόδια ή τα χέρια
- ανισορροπία ή πέσιμο
- πτώση αντικειμένων/αδεξιότητα χεριών
- μυϊκές κράμπες ή συσπάσεις
- μπερδεμένη ομιλία
- δυσκολία κατάποσης
- ανεξέλεγκτο κλάμα ή γέλιο.
Ο Goutman είπε ότι η ALS δεν επηρεάζει μόνο τους κινητικούς νευρώνες. Πολλοί ασθενείς βιώνουν επίσης γνωστικές αλλαγές, όπως δυσκολίες λήψης αποφάσεων, αλλαγές προσωπικότητας ή ευερεθιστότητα.
Λόγω του εκφυλισμού των κινητικών νευρώνων, η ALS επηρεάζει τελικά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και την αναπνοή. «Λόγω της προοδευτικής φύσης της νόσου, είναι δυστυχώς θανατηφόρα, κυρίως λόγω των δυσκολιών στην αναπνοή», δήλωσε ο Goutman. Κατά μέσο όρο, τα άτομα με ALS ζουν από 3 έως 5 χρόνια μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, αν και μερικοί άνθρωποι ζουν περισσότερο.
Τέλος, σημειώνεται ότι η ALS δεν επηρεάζει συνήθως τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, την όραση ή άλλες αισθήσεις, επειδή αυτές ελέγχονται από διαφορετικούς τύπους νευρώνων.