Πώς συνδέεται η υγεία των οστών με την άνοια
24 Μαρτίου 2023, 07:00
Σύμφωνα με νέα μελέτη, όσοι έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα είναι πιο πιθανό να πάθουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που έχουν υψηλή οστική πυκνότητα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
«Η χαμηλή οστική πυκνότητα και η άνοια είναι δύο καταστάσεις που συνήθως επηρεάζουν τους ηλικιωμένους ταυτόχρονα, ειδικά καθώς η απώλεια οστικής μάζας συχνά αυξάνεται λόγω σωματικής αδράνειας και κακής διατροφής κατά τη διάρκεια της άνοιας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mohammad Arfan Ikram, MD, PhD, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. "Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την οστική απώλεια που συμβαίνει την περίοδο που οδηγεί στην άνοια. Η μελέτη μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η οστική απώλεια εμφανίζεται ήδη πριν από την άνοια και επομένως συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας."
Στη μελέτη συμμετείχαν 3.651 άτομα στην Ολλανδία με μέσο όρο ηλικίας 72 ετών που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Κατά μέσο όρο 11 ετών, 688 άτομα - το 19% - εμφάνισαν άνοια. Οι ερευνητές εξέτασαν ακτινογραφίες για να προσδιορίσουν την οστική πυκνότητα. Οι συμμετέχοντες έπαιρναν συνεντεύξεις κάθε 4 έως 5 χρόνια και ολοκλήρωσαν τις απαιτούμενες φυσικές εξετάσεις, όπως σαρώσεις οστών και εξετάσεις για άνοια.
Από τα 1.211 άτομα με τη χαμηλότερη συνολική οστική πυκνότητα, τα 90 άτομα εμφάνισαν άνοια μέσα σε 10 χρόνια, σε σύγκριση με 57 από τα 1.211 άτομα με τη μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Μετά από προσαρμογή σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, άλλες ασθένειες και η χρήση φαρμάκων και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μέσα σε 10 χρόνια, τα άτομα με τη χαμηλότερη συνολική οστική πυκνότητα σώματος είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους ανθρώπους στην ομάδα υψηλότερη πυκνότητα.
«Προηγούμενη έρευνα είχε ανακαλύψει ότι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τα οστά καθώς και τον κίνδυνο άνοιας», προσέθεσε ο Ikram. "Η έρευνά μας βρήκε σχέση μεταξύ οστικής απώλειας και άνοιας, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα αυτή η σχέση μεταξύ οστικής πυκνότητας και απώλειας μνήμης.
Είναι πιθανό η οστική απώλεια να συμβαίνει ήδη στις πρώτες φάσεις της άνοιας, χρόνια πριν από οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα. Εάν συμβαίνει αυτό, η απώλεια οστικής μάζας θα μπορούσε να είναι δείκτης κινδύνου για άνοια και τα άτομα με απώλεια οστικής μάζας θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε έλεγχο και βελτιωμένη φροντίδα".
Tags: Άνοια, οστική πυκνότητα