ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ο καύσωνας λόγω της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει την υγεία μας

21 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει έντονα κύματα καύσωνα σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες που μελετούν το ρόλο της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καιρικές συνθήκες, υποστηρίζουν ότι κάθε κύμα καύσωνα σήμερα, οφείλεται στην κλιματική κρίση η οποία με τη σειρά της, οφείλεται πρωτίστως στον ανθρώπινο παράγοντα. Μεγάλο μέρος αυτής της αλλαγής, σχετίζεται με τη θερμότητα.

Στις ΗΠΑ, η ζέστη σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και θα συνεχίσει να επιδεινώνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Κανονικά, ο οργανισμός είναι συνηθισμένος σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 36 και 37 βαθμών Κελσίου. Όταν ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται μια αλλαγή στη θερμοκρασία- είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτήν - προσπαθεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να κρυώσει ή να ζεσταθεί, σύμφωνα με τη Δρ Judith Linden, αντιπρόεδρο του τμήματος επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και καθηγήτρια στο τμήμα επείγουσας ιατρικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους (ο εγκέφαλος) προσπαθεί να δροσίσει το σώμα. Ένας τρόπος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που σκεφτόμαστε, είναι ο ιδρώτας», είπε η Linden. «Οι πόροι ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζοντας το σώμα».

Όταν εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα σας να προσπαθήσει να συνεχίσει να κρυώνει. Και αν το περιβάλλον σας είναι ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – κάτι που ωθεί τη θερμοκρασία του σώματός σας ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα, σύμφωνα με το CDC. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν διάφορες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμοπληξία.

Για τους λόγους αυτούς, όταν κάνει ζέστη έξω, προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες – ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., επισημαίνει η Linden. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο και πίνετε πολλά υγρά.

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό –αυτό μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Η Linden συνιστά να πίνετε τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό ανά ώρα.

Τέλος, όταν βρίσκεστε στο σπίτι, οι ανεμιστήρες μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά μην βασίζεστε σε αυτούς ως τον μοναδικό σας τρόπο για να δροσιστείτε – ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα, δεν θα βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Σχετικά Άρθρα