Πώς η διατροφή του πατέρα διαμορφώνει την υγεία των απογόνων του
22 Απριλίου 2024, 09:00
Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή των αρσενικών ποντικών, επηρεάζει το επίπεδο της συμπεριφοράς που προσομοιάζει στο άγχος στα αγόρια και τη μεταβολική υγεία των κοριτσιών. Στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια με 1 από τις 10 δίαιτες που διέφεραν στις αναλογίες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και στη συνέχεια τους επέτρεψαν να ζευγαρώσουν με θηλυκά που εκτρέφονταν με τυπική διατροφή. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η συμπεριφορά και η φυσιολογία των νεογνών που προέκυψαν από το ζευγάρωμα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρσενικούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα άγχους.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αρσενικά ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θηλυκούς απογόνους με υψηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους και δείκτες μεταβολικής νόσου.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το είδος της διατροφής που καταναλώνεται πριν από τη σύλληψη, μπορεί να προγραμματίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επόμενης γενιάς», λέει ο συν-ανώτερος συγγραφέας και επικεφαλής της κοινοπραξίας GECKO, καθηγητής Romain Barrès, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και το Πανεπιστήμιο Côte d'Azur.
Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι τα αρσενικά που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη, κατανάλωναν επίσης μεγαλύτερη συνολική ποσότητα τροφίμων.
Ωστόσο, χάρη στο σχεδιασμό της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι, τόσο η ποσότητα των θερμίδων, όσο και η σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της διατροφής των αρσενικών, επηρέασαν την υγεία των απογόνων τους.
Η έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επίδραση της διατροφής μπορεί να μεταδοθεί από τη μια γενιά στην άλλη μέσω του σπέρματος του πατέρα, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενημέρωση των διατροφικών οδηγιών για τους μελλοντικούς πατέρες, με στόχο τη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και διαταραχών της διάθεσης στην επόμενη γενιά.