Πώς η αλλαγή των οδηγιών περί χοληστερόλης επηρεάζουν την κατανάλωση αυγών
15 Φεβρουαρίου 2025, 08:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/4bd/1d3/a23/thumb__800_0_0_0_auto.jpg)
Τα αυγά είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης και της λουτεΐνης, που ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών. Παρά τα διατροφικά τους πλεονεκτήματα, η κατανάλωση αυγών είναι αμφιλεγόμενη λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη και την πιθανή σύνδεσή της με καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες τάσεις, τα πρότυπα και τους καθοριστικούς παράγοντες της κατανάλωσης αυγών για 48 χρόνια.
Ειδικότερα, τα δεδομένα για αυτήν τη μελέτη συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες στη Μελέτη Rancho Bernardo, μια μελέτη διαχρονικής κοόρτης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Το αρχικό δείγμα περιελάμβανε 6.326 άνδρες και γυναίκες που εγγράφηκαν μεταξύ 1972 και 1974, οι οποίοι ανέφεραν την εβδομαδιαία κατανάλωση αυγών τους. Οι αξιολογήσεις παρακολούθησης διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών επισκέψεων το 1988-1991, το 1992-1996 και μια έρευνα το 2021, στην οποία αξιολογήθηκαν επίσης τα αντιληπτά εμπόδια στην πρόσληψη αυγών.
Η έρευνα 1972-1974 χρησιμοποίησε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για τη μέτρηση της πρόσληψης αυγών, ενώ οι μεταγενέστερες αξιολογήσεις χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο Willett Food Frequency Questionnaire (FFQ), το οποίο παρείχε κατηγορικές απαντήσεις. Για λόγους συνέπειας, οι απαντήσεις του FFQ εναρμονίστηκαν με την αρχική μορφή ανοιχτού τύπου μετατρέποντας τις κατηγορίες απαντήσεων σε εβδομαδιαίες εκτιμήσεις πρόσληψης.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 48 ετών, η κατανάλωση αυγών παρουσίασε διακυμάνσεις ως απάντηση στις αλλαγές των διατροφικών οδηγιών. Το 1972-1974, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 3,6 αυγά την εβδομάδα. Μέχρι το 1988-1991, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 1,8 αυγά την εβδομάδα, αντανακλώντας την ευρεία υιοθέτηση των διατροφικών συστάσεων για τον περιορισμό της χοληστερόλης. Αυτή η χαμηλότερη πρόσληψη παρέμεινε το 1992-1996, αλλά αυξήθηκε σε 3,4 αυγά την εβδομάδα το 2021, σχεδόν επιστρέφοντας στα αρχικά επίπεδα.
Οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα αυγά από τις γυναίκες σε όλες τις χρονικές στιγμές. Για παράδειγμα, από το 1972 έως το 1974, οι άνδρες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4,1 αυγά την εβδομάδα, σε σύγκριση με 3,2 αυγά για τις γυναίκες. Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε όλη την περίοδο της μελέτης, με στατιστικά σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται κάθε φορά. Παρά αυτές τις διαφορές, τα πρότυπα κατανάλωσης αυγών στις ίδιες ηλικιακές ομάδες παρέμειναν σταθερά με την πάροδο του χρόνου, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι τείνουν να διατηρούν τις διατροφικές τους συνήθειες πρώιμης ζωής και στα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η ανάλυση αποκάλυψε ότι το 1972-1974, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη και εκείνα που έπαιρναν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης κατανάλωναν σημαντικά λιγότερα αυγά την εβδομάδα. Ωστόσο, μέχρι το 2021, αυτές οι συσχετίσεις είχαν εξαφανιστεί, υποδεικνύοντας ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ενημερωμένες διατροφικές οδηγίες είχε αυξηθεί.
Συνοψίζοντας, αυτή η μελέτη παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των τάσεων κατανάλωσης αυγών για σχεδόν 5 δεκαετίες, καταδεικνύοντας τη σημαντική επίδραση των διατροφικών οδηγιών στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ενώ η πρόσληψη αυγών μειώθηκε ως απάντηση στις συστάσεις που περιορίζουν τη χοληστερόλη, ανέκαμψε μετά την εγκατάλειψη αυτών των κατευθυντήριων οδηγιών, υποδηλώνοντας ότι η κοινή γνώμη σταδιακά προσαρμόζεται στα επιστημονικά στοιχεία.
Ωστόσο, οι παρατεταμένες παρανοήσεις σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη εξακολουθούν να αποτρέπουν ένα τμήμα του πληθυσμού από την κατανάλωση αυγών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή χοληστερόλη.
Tags: Αυγά, Αυγό και χοληστερίνη