Προστατευόμαστε από τα κουνούπια- Κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
20 Ιουλίου 2020, 10:00
Κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια, αλλά φέτος είναι τέτοια η ψυχική κόπωση με τον κορωνοϊό, που ο ιός του Δυτικού Νείλου έρχεται να συμπληρώσει την ζοφερή πραγματικότητα με ένα ακόμα πρόβλημα...
Στην Ελλάδα και δη στην Ξάνθη, το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά τα δύο πρώτα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου για το φετινό καλοκαίρι. Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο διάσπαρτα στην Ευρώπη...
Οι οδηγίες των ειδικών για να προστατευτούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα από τα θηλυκά κουνούπια που χρειάζονται το αίμα μας για την εκκόλαψη των αβγών τους (τα αρσενικά αρκούνται σε χυμούς από φυτά) είναι:
-Εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος.
-Σήτες στα παράθυρα, κουνουπιέρες και κλιματιστικά ή ανεμιστήρες στα δωμάτια.
-Μακριά ρούχα το απόγευμα και το βράδυ όταν είμαστε εκτός σπιτιού.
- Όχι στα στάσιμα νερά σε αυλές και μπαλκόνια.
- Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να μεγαλύτερη προσοχή.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: Ιός Δυτικού Νείλου, Κουνούπια