ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στη λήψη φαρμάκων όταν είμαστε σε αγωγή για υπέρταση

03 Απριλίου 2022, 08:00

images

Το 20% των ατόμων με υπέρταση που παίρνει φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας του λαμβάνοντας τυχαία άλλα φάρμακα, όπως είναι "αθώα" παυσίπονα.

Σύμφωνα με στοιχεία από 27.599 άτομα που συμμετείχαν στην αμερικανική Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) και δημοσιεύθηκαν στην JAMA Internal Medicine, στα παυσίπονα αυτά συγκαταλέγονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οποία είναι τα πιο ευρέως διαδεδομένα αναλγητικά φάρμακα που όλοι λαμβάνουμε κατά διαστήματα. Μάλιστα, ορισμένες ακόμη κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την εν λόγω μελέτη, παρατήρησαν ότι τα άτομα που λάμβαναν φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης ήταν επίσης πιο πιθανό να παίρνουν και πιο ενισχυμένη αντιυπερτασική αγωγή δηλαδή περισσότερα φάρμακα σε υψηλότερες δόσεις.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σημασία της σωστής ρύθμισης της φαρμακευτικής αγωγής γενικότερα και της αντιυπερτασικής ειδικότερα από ειδικό γιατρό, με τον ασθενή να μην παίρνει την ευθύνη ούτε για τη λήψη ενός αναλγητικού για τον πονοκέφαλο. 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, "εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε συστηματικά, ακόμη και αν τα θεωρείτε "αθώα".  Μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις με φάρμακα που δεν επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση π.χ. αντί για μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, θα μπορούσατε να πάρετε παρακεταμόλη".

Σχετικά Άρθρα