ΠΟΥ: Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων καρκίνου σε φτωχές χώρες
11 Ιουνίου 2020, 07:00
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε πρόσφατα ότι τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 81% ως το 2040 στις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα. Αιτία είναι η έλλειψη πόρων και σχεδιασμών για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση.
Στη σχετική έκθεσή του ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι, η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου θα φανεί ήδη τα επόμενα 20 χρόνια με μια αύξηση που θα αγγίξει αρχικά το 60% παγκοσμίως και στη συνέχεια θα εκτιναχθεί στις πιο φτωχές χώρες.
Να πούμε ότι το 2018 ο ΠΟΥ κατέγραψε σε όλο τον κόσμο 18,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου την ώρα που στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, στις οποίες αυτή την περίοδο καταγράφεται και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήδη αυξάνεται.
Όπως σημειώνουν από τον ΠΟΥ, το φαινόμενο εξηγείται από την πρακτική των πιο φτωχών χωρών να δίνουν για την Υγεία κονδύλια περιορισμένης έκτασης στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών. Και βέβαια οι υπηρεσίες υγείας που διαθέτουν δεν είναι εξοπλισμένες και κατάλληλες για να γίνεται πρόληψη των διαφόρων ειδών καρκίνου.
«Πρόκειται για έναν κώδωνα κινδύνου που μας καλεί όλους να αντιμετωπίσουμε τις απαράδεκτες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες καταπολέμησης του καρκίνου», υπογράμμισε ο Δρ Ρεν Μίνγκουι γενικός υποδιευθυντής του ΠΟΥ και πρόσθεσε στη συνέχεια: «εφόσον οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι εφικτό να εντοπίζεται ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και να θεραπεύεται».
Τι πρέπει να γίνει
Ο ΠΟΥ παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων για να αποφευχθούν οι κακές προβλέψεις όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος, ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β’ για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.
«Αν κινητοποιήσουμε τις ενδιαφερόμενες πλευρές ώστε να συνεργαστούν, θα μπορέσουμε να σώσουμε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ζωές στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: Καρκίνος