ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στους 10 χιλ. οι εθελοντές στο ερευνητικό έργο biobank.cy

24 Φεβρουαρίου 2025, 10:35

images

Το Κέντρο Αριστείας biobank.cy για τη Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοίνωσε ένα σημαντικό ορόσημο στην αποστολή του να παράγει νέα γνώση για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και να συμβάλει στην πρόληψη, τη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Η εθελοντική συμμετοχή, αναφέρει, 10.000 πολιτών της Κύπρου σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στην πρόοδο της πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η δέσμευση του Κέντρου για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας των μελλοντικών γενεών, τροφοδοτείται από την ανεκτίμητη συμβολή των ιατρικών αρχείων και βιολογικού υλικού, όπως DNA που δωρίζουν εθελοντικά υγιείς εθελοντές/τριες και ασθενείς.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Ιατρικής και Μοριακής Γενετικής, Διευθυντής biobank.cy είπε ότι το ορόσημο των 10.000 εθελοντών και εθελοντριών αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία των συμπολιτών μας, οι συνεισφορές των οποίων διαμορφώνουν το μέλλον της ιατρικής έρευνας.

«Κάθε δείγμα DNA που δωρίζεται είναι ένα βήμα προς την εξεύρεση λύσεων για τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα της υγείας. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για ανακαλύψεις που θα ωφελήσουν όχι μόνο τη δική μας γενιά, αλλά και τις μελλοντικές», ανέφερε ο κ. Δέλτας.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα και τα δείγματα που αρχειοθετούνται, μελετώνται από εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες του Κέντρου, με πολλούς ξένους συνεργάτες, με σκοπό να εντοπιστούν ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά του DNA, που ευθύνονται για διάφορες γενετικές παθήσεις, σπάνιες ή συχνές, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία υποστήριξης της ιατρικής έρευνας ακριβείας.

Τα ίδια αρχεία αξιοποιούνται ήδη και είναι διαθέσιμα σε όποιο ερευνητή ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις σε προβλήματα υγείας.

Η εθελοντική συμμετοχή των 10.000 πολιτών στην Βιοτράπεζα έχει οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις και ευρήματα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεταξύ αυτών, είναι η χαρτογράφηση του DNA των Κυπρίων, έρευνα για ασθενείς με κληρονομικές μορφές αιματουρίας και σύνδρομο Alport, ερευνητικό πρόγραμμα για την καλύτερη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη άλλων κληρονομικών νεφροπαθειών, μελέτη κληρονομικών καρδιακών νοσημάτων (ΚΑΝ), μελέτη κληρονομικών και πολυπαραγοντικών νοσημάτων της όρασης, ερευνητική μελέτη της πανδημίας COVID-19 στην Κύπρο, χρήση της υγρής βιοψίας ως προγνωστικού βιοδείκτη σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία, ανάπτυξη νανο-μεταφορέα για τη στοχευόμενη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, γενετική διερεύνηση ασθενών με πρωτοπαθή δυσκινησία των κροσσών, προκλινική δοκιμή υποψήφιου φαρμάκου για το Σύνδρομο Alport.

Το Κέντρο Αριστείας biobank.cy έχει λάβει έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, ενώ όλες οι λειτουργίες του προσαρμόζονται αυστηρά στον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Διαθέτει επίσης ομάδα ειδικών που εξασφαλίζει τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ακεραιότητας δεδομένων και δειγμάτων για ερευνητικούς σκοπούς.

Προστίθεται ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών και εθελοντριών.

Η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 της Ε.Ε., ενώ επιμέρους έργα χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το Broad Institute of MIT and Harvard και τη Φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Νέας Υόρκης.

Εξωτερικοί συνεργάτες στην υλοποίηση του biobank.cy είναι το BBMRI-ERIC που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κοινοπραξία Βιοτραπεζών, το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερες Βιοτράπεζες, και η κυπριακή ιδιωτική εταιρεία ΤΑΛΩΣ, ως εταίρος προώθησης του έργου.

«Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι, η ανταπόκριση των Κυπρίων πολιτών όλων των ηλικιών, φύλων, θρησκειών, γλωσσών, εθνικοτήτων και κοινοτήτων, για να γίνουν εθελοντές, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο του ερευνητικού έργου», αναφέρεται.

Σχετικά Άρθρα