ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιστατικά με κοριούς σε ξενοδοχεία και ΜΜΜ σε ευρωπαϊκές πόλεις- Τι να γνωρίζουμε

16 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι προ των πυλών, είναι χρήσιμο να έχουμε σωστή πληροφόρηση σχετικώς με τους κοριούς που έχουν εντοπιστεί σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι και αλλού και σε αρκετά ξενοδοχεία της Γαλλίας.

Οι κοριοί είναι βαδιστικά έντομα που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων. Από τα 92 είδη που υπάρχουν, δύο είναι τα πιο συχνά, τα οποία προκαλούν τσιμπήματα στον άνθρωπο. Είναι μικρόσωμα έντομα, έχουν μήκος 4-5 mm, πλάτος 3 mm και δεν έχουν φτερά. Το χρώμα τους είναι καφέ και το μέγεθός τους μοιάζει με κόκκο φακής. Τρέφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για 5-12 λεπτά και μετά επιστρέφουν στις θέσεις «καταφύγια». Η ρουτίνα της τροφής τους επαναλαμβάνεται κάθε μία με δύο εβδομάδες.

Ζουν λοιπόν σε ...κρυψώνες κοντά σε κρεβάτια και καθίσματα όπου μπορούν να έχουν την... πηγή της διατροφής του κοντά. Κρεβάτια, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υφάσματα κρεβατιών και κουρτινών, χαλιά και μοκέτες είναι το "σπίτι" τους.

Ένα θηλυκό εναποθέτει 200 με 500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής του, σε μέρη που ζουν και σε σκοτεινές θέσεις, όπως σχισμές επίπλων, πατωμάτων, τοίχων, ορόφων, σε ραφές στρωμάτων, σε κρεβάτια. Οι κοριοί μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για διάστημα έως και έναν χρόνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Οι κοριοί δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδουν νοσήματα. Όμως το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό λόγω του οποίου αυξάνεται ο κίνδυνος δευτεροπαθούς δερματικής λοίμωξης (πχ μόλυνση από σταφυλόκοκκο ή από στρεπτόκοκκο), ενώ το σάλιο που εκκρίνεται κατά το τσίμπημα, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Τσιμπούν τους ανθρώπους συνήθως κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως στο πρόσωπο, στον λαιμό, στα χέρια και γενικά στα εκτεθειμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος. Συχνά το τσίμπημα δεν είναι αντιληπτό. Οι αντιδράσεις στο τσίμπημα του κοριού ποικίλλουν και κυμαίνονται από την απουσία οποιουδήποτε σημείου τσιμπήματος έως την παρουσία ενός μικρού σημαδιού και έως την εμφάνιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Σε μεγάλο όμως ποσοστό, το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση με έντονο κνησμό, που διαρκεί μερικές ώρες, ενίοτε και σε συνδυασμό με φλεγμονή.

Πολλοί άνθρωποι που δέχονται επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα, αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου/αϋπνίας, αγχώδεις διαταραχές και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν οφείλεται πάντα σε κοριούς το κάθε τσίμπημα, εξάνθημα ή κνησμός, καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι εκδηλώσεις άλλου νοσήματος ή να οφείλονται σε άλλον παράγοντα (έντομο ή άλλη περιβαλλοντική αιτία). 

Η καταπολέμηση των κοριών είναι μια σύνθετη διαδικασία, απαιτεί χρόνο (εβδομάδες έως μήνες), υπομονή και συντονισμό ενεργειών για περιπτώσεις εκτεταμένης προσβολής (και ειδικά σε μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις). Επισημαίνεται ότι η πιθανότητα επιτυχούς εξάλειψης, εξαρτάται από την έκταση της εντομολογικής προσβολής, το πλήθος των σημείων όπου έχει εντοπιστεί η παρουσία τους και η τυχόν μετάδοσή τους σε όμορους χώρους (πχ διαμερίσματα, δωμάτια κτλ). Επομένως, ο έγκαιρος εντοπισμός της εντομολογικής προσβολής, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της διαχείρισής της.

Σχετικά Άρθρα