ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των εμβρύων σε πειραματόζωα

05 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Έχει αποδειχθεί ότι η προγεννητική έκθεση σε φθαλικό δι (2-αιθυλεξυλεστέρα - DEHP), βλάπτει το αναπαραγωγικό σύστημα των αρσενικών ποντικιών και προκαλεί προβλήματα γονιμότητας. Σε μία νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign, έδειξαν ότι ο συνδυασμός DEHP και μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε ποντίκια που κυοφορούν, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στα νεογνά από όσο κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντας μεμονωμένα.

Οι διαταραχές του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα λόγω της μείωσης της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος που παρατηρείται παγκοσμίως. Χημικές ουσίες όπως το DEHP, που μπορούν να βρεθούν σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, φαρμακευτικά προϊόντα και δομικά υλικά, έχει βρεθεί ότι είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτές τις διαταραχές. Η τοξικότητα του DEHP οφείλεται στην ικανότητά του να μιμείται τις ορμόνες στο σώμα μας, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την υπόθεση Barker ως κατευθυντήρια αρχή για τη μελέτη τους. Σύμφωνα με αυτή την υπόθεση που προτάθηκε από το Βρετανό γιατρό και επιδημιολόγο David Barker, οι 9 μήνες στη μήτρα είναι μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη ζωή ενός ατόμου και μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του μελλοντικά.

«Η υπόθεση Barker επικεντρώνεται κυρίως στη διατροφή και θέλαμε να ελέγξουμε εάν η διατροφή της μητέρας θα μπορούσε να αλλάξει την υγεία της επόμενης γενιάς», δήλωσε ο CheMyong Jay Ko (EIRH), καθηγητής κτηνιατρικής. "Επιπλέον, σε αντίθεση με την προηγούμενη γενιά, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε χημικές ουσίες όπως το DEHP, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας. Θέλαμε να μάθουμε εάν η έκθεση και στους 2 αυτούς παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο λειτουργικό αναπαραγωγικό σύστημα στα μωρά."

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 ομάδες εγκύων ποντικών. Η 1η ήταν ομάδα ελέγχου και οι άλλες 3 είτε εκτέθηκαν σε DEHP, είτε σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε σε συνδυασμό των 2.

«Παραδόξως, διαπιστώσαμε ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είχε πιο βλαβερή επίδραση στα αρσενικά αναπαραγωγικά συστήματα σε σύγκριση με το DEHP μόνο και τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν υποβληθεί στα δύο είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα», είπε ο Ko.

«Αν και πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα στους ανθρώπους, αυτή η μελέτη θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τη γενιά μας ότι πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον και τη διατροφή μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Σχετικά Άρθρα