Πανδημία: Οι άνδρες φοβούνται για τα οικονομικά και οι γυναίκες για την υγεία
15 Μαΐου 2020, 07:00
Οι άντρες ανησυχούν πιο πολύ για τα οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ενώ οι γυναίκες σκέφτονται περισσότερο αν θα παραμείνουν καλά οι δικοί τους άνθρωποι. Αυτό έδειξε βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Daily Mail».
Πρόκειται για έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου UCL που διεξήχθη σε δείγμα 2.500 εθελοντών έδειξε ότι, καθώς εξαπλώνεται η νόσος Covid- 19, οι άντρες ανησυχούν περισσότερο για τη δουλειά τους, αν θα έχουν χρήματα στο άμεσο μέλλον, ενώ οι γυναίκες αγχώνονται για την υγεία των φίλων τους και της οικογένειάς τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες εκφράζουν συνολικά περισσότερο άγχος από τους άντρες που επιφανειακά τουλάχιστον δείχνουν πιο ψύχραιμοι.
Πάντως, καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της νόσου ανά την υφήλιο, ενισχύονται τα επίπεδα στρες στους Βρετανούς για διαφορετικούς όμως λόγους ανάλογα με το φύλο, καταλήγει η μελέτη.
Το βασικό μέλημα των αντρών είναι ο αντίκτυπος της νόσου στην κοινωνία και την οικονομία, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Σχεδόν το 7% των λέξεων που ανέφεραν οι άντρες όταν ρωτήθηκαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με τον κορωνοιό αφορούσε τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία στην κοινωνία στο σύνολό της και την οικονομία της χώρας.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν μόλις 2,5% .
Την ίδια ώρα, οι λέξεις «φίλους», «οικογένεια» και «άγχος» αντιπροσώπευαν το 7,7% των λέξεων που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες όταν ρωτήθηκαν για την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 3,9%.
«Οι γυναίκες εξέφρασαν περισσότερο άγχος και θλίψη από τους άντρες αλλά και τα δύο φύλα υποστήριξαν ότι νιώθουν έντονη ανησυχία έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση», όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.
Η καθηγήτρια Μπένετ Κλάινμπεργκ από το βρετανικό πανεπιστήμιο «UCL» δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Στην επικοινωνία τους, οι γυναίκες τείνουν να μιλούν περισσότερο για τους φίλους και την οικογένειά τους, ενώ οι άνδρες επικεντρώνονται περισσότερο στα χρήματα και τη δουλειά. Τώρα όμως με τον κορωνοιό, το γλωσσικό αυτό χάσμα διευρύνθηκε».