Πανδημία κορωνοϊού: Ενημερωνόμαστε και πειθαρχούμε με ψυχραιμία
12 Μαρτίου 2020, 07:00
Ο παγκόσμιος οργανισμος υγείας αναβάθμισε τον κορωνοιό σε πανδημία και εμπειρία δεν υπάρχει από κάτι παρόμοιο.
Αυτό από μόνο του αποτελεί στοιχείο ανασφάλειας και αποσυντονισμού.
Ωστόσο, η ανθρωπότητα έχει πολλά "όπλα" πρόληψης και καταστολής τέτοιων καταστάσεων στις μέρες μας και αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πειθαρχούμε στις οδηγίες των ειδικών.
Το αρνητικό παράδειγμα της Ιταλίας είναι μπροστά στα μάτια μας και πρέπει να μας βάλει σε σοβαρή σκέψη για τις δικές μας αντιδράσεις...
Αν στην προσπάθειά μας να φερθούμε ψύχραιμα, κάνουμε απερίσκεπτα πράγματα, τότε θα το πληρώσουμε με τις ζωές πολλών ανθρώπων από τον τόπο μας.
Όταν λοιπόν το υπουργείο Υγείας συστήνει κλειστά σχολεία, δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να παίζουν όλη μέρα μαζί με τους συμμαθητές τους. Τότε γιατί έκλεισαν τα σχολεία;
Ομοίως, αν το υπουργείο κρίνει, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, αλλά οι γέροντες πηγαίνουν στα καφενεία και οι γερόντισσες για αγορές στα σούπερ μάρκετ, τότε βάζουμε σε κίνδυνο την ζωή μας και ζωές άλλων ανθρώπων.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
Τα μέτρα πρόληψης αφορούν κυρίως τους άνω των 70 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα: Καρδιολογικά, αναπνευστικά, διαβήτη, υπέρταση, ογκολογικά ή είναι ανοσοκατασταλμένοι από ασθένειες και συγκεκριμένα φάρμακα.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι "υψηλού κινδύνου" και πρέπει να παραμείνουν τις επόμενες εβδομάδες στο σπίτι, να κάνουν βόλτες στα μπαλκόνια και τους κήπους τους ή σε κάποια εξοχή χωρίς κόσμο. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν πρέπει να επισκέπτονται χώρους όπου βρίσκονται πολλοί άλλοι άνθρωποι (καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, εκκλησίες, θέατρα, κινηματογράφους, καλέσματα σε σπίτια κλπ).
Αν κάποιος από τους συγγενείς τους παρουσιάσει οποιοδήποτε σύμπτωμα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα) ή πυρετό πρέπει οπωσδήποτε να μην έρθουν σε επαφή μαζί του.
Αν ζουν στο ίδιο σπίτι πρέπει ιδανικά να μετακομίσουν καθώς ο νέος κορωνοϊός έχει αποδειχτεί ότι μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, ακόμα και με την απλή συνύπαρξη σε ένα δωμάτιο!
Πως ζουν οι υπόλοιποι
Οι υγιείς και νεότεροι κινδυνεύουν λιγότερο αλλά δεν τους επιτρέπεται να εφησυχάζουν. Περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις.
Αποφεύγουν επίσης τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Κάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα ταξίδια.
Εργάζονται από το σπίτι αν αυτό είναι εφικτό.
Δεν δίνουν χειραψίες, δεν ανταλλάσσουν φιλιά, πλένουν συνεχώς τα χέρια τους με νερό και σαπούνι τρίβοντας καλά, αποφεύγουν άτομα που δείχνουν άρρωστα, βήχουν ή φτερνίζονται.
Τι κάνουμε αν παρουσιάσουμε κάποιο σύμπτωμα
Πρέπει να γνωρίζουμε και να συνειδητοποιήσουμε δύο βασικά στοιχεία για την πανδημία αυτή: Προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα στο 90% των κρουσμάτων, και μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα.
Άρα ακόμα κι αν έχετε ένα μπούκωμα (που σας μοιάζει αλλεργικό της άνοιξης) , ή νιώθετε λίγο κακουχία και ανεβάσατε δέκατα, ίσως να είστε κρούσμα και δεν πρέπει να κάνετε μόνοι σας διάγνωση.
Βασική κίνηση είναι να μην κολλήσετε άλλους. Απομονώνεστε σε ένα δωμάτιο, τηλεφωνείτε στο γιατρό σας, του λέτε τα συμπτώματα και εκείνος σας δίνει οδηγίες αν πρέπει να πάτε στο κατάλληλο μέρος για εξετάσεις.
Κρούσματα που διέσπειραν τη νόσο στην Ελλάδα, το έκαναν παίρνοντας ένα ταξί για να πάνε στο νοσοκομείο αντί να καλέσουν ασθενοφόρο ή εναλλακτικά να πάνε οδηγώντας μόνοι τους με ΙΧ. Στη συνέχεια διέσπειραν τον ιό περιμένοντας στην ουρά γενικής εφημερίας νοσοκομείου με εκατοντάδες άλλους που περίμεναν για άλλους λόγους. Με τον τρόπο αυτό μόλυναν ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άλλους ασθενείς που περίμεναν να εξεταστούν, και οικείους τους.
Τα νούμερα που πρέπει να έχουμε κατά νου
ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ
Όπως φαίνεται στην τελευταία γραμμή του πίνακα παραπάνω, τα παιδιά από 0 ως 9 ετών , ακόμα κι όταν νοσήσουν από τον Covid-19, δεν πεθαίνουν. Η θνητότητα των νοσούντων αυξάνεται κάπως μετά τα 50 έτη αλλά γίνεται σημαντική μετά τα 70 έτη. Εξάλλου μετά τα 80 έτη η θνητότητα αγγίζει το 21% όσων νοσήσουν.
Σε ό,τι αφορά στα δύο φύλλα, οι άνδρες ασθενείς έχουν θνητότητα σχεδόν διπλάσια από τις γυναίκες καθώς αγγίζουν το 4,7% και 2,8% αντίστοιχα.
Η θνητότητα των ασθενών ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα από τα οποία έπασχαν έχει ως εξής:
- Ασθενείς με καρδιαγγειακά που νόσησαν από Covid-19, καταλήγουν σε ποσοστό 13,2%.
- Ασθενείς με διαβήτη που νόσησαν από Covid-19, καταλήγουν σε ποσοστό 9,2%.
- Ασθενείς με ΧΑΠ που νόσησαν από Covid-19, καταλήγουν σε ποσοστό 8%.
- Ασθενείς με υπέρταση που νόσησαν από Covid-19, καταλήγουν σε ποσοστό 8,4%.
- Ασθενείς με καρκίνο που νόσησαν από Covid-19, καταλήγουν σε ποσοστό 7,6%.
ΠΗΓΕΣ
WHO
WHO- CHINA
Απόδοση
Μ. Τσιλ.