Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022: Ένας αληθινός υπερήρωας και το μήνυμα του ΠΟΥ
07 Απριλίου 2022, 07:00
Φέτος, εν μέσω πανδημίας, με τη ρύπανση του πλανήτη να επιδεινώνεται, ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα αναπνευστικά και τα καρδιαγγειακά νοσήματα να αυξάνονται, ο ΠΟΥ αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στον πλανήτη και εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για να διατηρηθούν οι άνθρωποι και ο πλανήτης υγιείς και στην προώθηση ενός κινήματος για τη δημιουργία κοινωνιών που επικεντρώνονται στην ευεξία.
«Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είναι η διάσημη φράση που αποδίδεται στον Αμερικανό διαφημιστή Fred R. Barnard. Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους, ως κοινωνικό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 7 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου του 1948.
Η ταινία έχει τίτλο «Ένας Αληθινός Υπερήρωας» και πρωταγωνίστρια είναι η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Κέλλυ Λουφάκη. Η Κέλλυ, ως φαν των κόμικ, από παιδί ήθελε να γίνει υπερήρωας. Ένα σοβαρό τροχαίο όμως πριν από 7 χρόνια, την ανάγκασε να κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε να κυνηγήσει το παιδικό της όνειρο.
Ξεκίνησε την ξιφασκία σε αναπηρικό αμαξίδιο πριν από 7 χρόνια και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που συμμετείχε σε Παραολυμπιακούς στο άθλημα αυτό (Ρίο 2016), ενώ το 2018 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο στον Καναδά. Συνεχίζει την προετοιμασία της για τη πρόκριση στους επόμενους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι 2024.
Είναι πρέσβειρα του «#BeActive», ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος που παροτρύνει μικρούς και μεγάλους, μέσα από διάφορες δράσεις, στο να είναι ενεργοί στην καθημερινή άσκηση και στον αθλητισμό.
Η ιστορία μας, ακολουθεί την καθημερινότητα της Κέλλυς και αποτελεί μια αλληγορία που περιγράφει το πως οι άνθρωποι με αναπηρία, αναγκάζονται να αναπτύξουν ειδικές ικανότητες και δυνάμεις ως υπερήρωες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε ένα κόσμο που ακόμα δεν έχει προσαρμοστεί επαρκώς στις δικές τους ανάγκες.
Σε αυτές τις καθημερινές «μάχες», οι υπερήρωες χρειάζονται τη βοήθεια των φυσικοθεραπευτών, που ως άλλοι Ρόμπιν, αποτελούν «το χέρι που τους στηρίζει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κέλλυ στην ταινία.
Η Κέλλυ Λουφάκη δήλωσε σχετικά με την αξία της φυσικοθεραπείας στη ζωή της: «Εκτός από τις προπονήσεις μου, οι φυσικοθεραπείες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Οι θεραπείες με χαλαρώνουν αλλά και με ανακουφίζουν από την καθιστική ζωή λόγω αμαξιδίου αλλά και λόγω της έντονης προπόνησης που μου προκαλεί μυϊκούς πόνους».
Μήνυμα του ΠΟΥ
"Μπορούμε να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο στον οποίο:
- Ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε όλους;
- Οι οικονομίες επικεντρώνονται στην υγεία και την ευεξία;
- Οι πόλεις είναι βιώσιμες και οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της υγείας τους και της υγείας του πλανήτη;
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό περιλαμβάνει την κλιματική κρίση που συνιστά την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η κλιματική κρίση είναι παράλληλα μια υγειονομική κρίση.
Οι πολιτικές, κοινωνικές και εμπορικές μας αποφάσεις οδηγούν την κλιματική και την υγειονομική κρίση. Πάνω από το 90% των ανθρώπων αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα, που προκύπτει από την καύση ορυκτών καυσίμων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην εξάπλωση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών, πιο εκτεταμένη και πιο ταχεία από ποτέ... Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η αποψίλωση της γης και η λειψυδρία εκτοπίζουν τους ανθρώπους από την εστία τους και επηρεάζουν την υγεία τους. Ρύπανση και πλαστικά βρίσκονται στον πυθμένα των βαθύτερων ωκεανών μας, στα ψηλότερα βουνά και έχουν εισχωρήσει στην τροφική μας αλυσίδα. Τα συστήματα που παράγουν εξαιρετικά επεξεργασμένα, ανθυγιεινά τρόφιμα και αναψυκτικά οδηγούν ένα κύμα παχυσαρκίας, αυξάνοντας τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, ενώ παράγουν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η πανδημία της COVID-19 ανέδειξε τη θεραπευτική δύναμη της Επιστήμης, αλλά ταυτόχρονα και τις ανισότητες στον κόσμο μας. Αποκάλυψε αδυναμίες σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας βιώσιμων κοινωνιών ευεξίας, που είναι αφοσιωμένες στην επίτευξη ισότιμης υγείας τώρα και για τις μελλοντικές γενιές, χωρίς να παραβιάζονται τα οικολογικά όρια. Ο σημερινός σχεδιασμός της οικονομίας οδηγεί σε άνιση κατανομή του εισοδήματος, του πλούτου και της εξουσίας, με πάρα πολλούς ανθρώπους να εξακολουθούν να ζουν στη φτώχεια και την αστάθεια. Μια οικονομία ευημερίας έχει ως στόχους την ανθρώπινη ευεξία, την ισότητα και την οικολογική βιωσιμότητα. Αυτοί οι στόχοι μεταφράζονται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προϋπολογισμούς ευημερίας, κοινωνική προστασία και νομικές και δημοσιονομικές στρατηγικές. Το σπάσιμο των αλυσίδων καταστροφής για τον πλανήτη και την ανθρώπινη υγεία απαιτεί νομοθετική δράση, εταιρική μεταρρύθμιση και την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων στα άτομα να κάνουν υγιείς επιλογές.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και την υγεία μας;
Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη ευημερία και την οικολογική σταθερότητα σε κάθε λήψη απόφασης.
Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να μείνουν στο έδαφος. Νέες έρευνες και έργα για εξόρυξη καυσίμων πρέπει να σταματήσουν και να εφαρμοστούν πολιτικές για την παραγωγή και χρήση καθαρής ενέργειας.
Αυτοί που συνεχίζουν να ρυπαίνουν πρέπει να φορολογηθούν. Κίνητρα πρέπει να δοθούν για τη μείωση παραγωγής άνθρακα.
Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρέπει να μειωθούν για να μειωθεί το φορτίο νοσηρότητας από τα εγκεφαλικά, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο του πνεύμονα και τα χρόνια και οξέα αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα πρέπει να εφαρμοστούν.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη πρέπει να φορολογηθούν.
Οι Δήμοι οφείλουν να χτίσουν τις πόλεις με χώρους πρασίνου, που προάγουν τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία.
Να δημιουργήσουν πόλεις, χωρίς παθητικό κάπνισμα και να επιβάλλουν φόρο καπνού.
Να προωθήσουν τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Να προτιμήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Να κατασκευάσουν νέους ποδηλατοδρόμους και μονοπάτια περιπάτου.
Να προστατέψουν τη βιοποικιλότητα και να δημιουργήσουν νέα πάρκα και κήπους.
Όλοι εμείς οι πολίτες σε ατομικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουμε δράση και να εμπνεύσουμε τους άλλους, υιοθετώντας πέντε απλές κινήσεις:
- Πηγαίνουμε στη δουλειά περπατώντας ή ποδηλατώντας, τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα. Επιλέγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Επιλέγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν θερμαίνουμε τα δωμάτιά μας πάνω από τους 21° C. Σβήνουμε το φως, όταν δεν βρισκόμαστε στο δωμάτιο.
- Αγοράζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας από τοπικούς παραγωγούς και αποφεύγουμε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά.
- Ο καπνός είναι δολοφόνος και ρυπαίνει. Σταματάμε το κάπνισμα.
- Αγοράζουμε λιγότερο πλαστικό. Χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμες σακούλες".
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην Αστάνα του Καζακστάν ενέκρινε τη νέα διακήρυξη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αναφέρει ότι πρέπει να εστιάσει εκ νέου τις προσπάθειες και να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να απολαμβάνουν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, με καθολική κάλυψη υγείας.